Gebruiker:Ldhank/Euphorbia ingens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ldhank/Euphorbia ingens
Taxonomische indeling
Soort
Ldhank/Euphorbia ingens
Ldhank/Euphorbia ingens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Naboom
kaderloos
Wetenskaplike klassifikasie
Koninkryk:
(klade):
(klade):
(klade):
Orde:
Familie:
Genus:
Spesie:
E. ingens
Binomiale naam
Euphorbia ingens



De Naboom (Euphorbia ingens) is een cactus-achtige boom met een korte dikke stam en enorme takken. De vetplant boom komt volop voor in Zuid Afrika. De naam van het dorp Naboomspruit verwijst naar hun aanwezigheid daar. De takken hebben vier of vijf scheuten. De nabbom heeft een taai, wit, melkachtige sap wat uiterst giftig is en intense irritatie en blaasjes op het vel veroorzaakt. Als het in de ogen belandt kan het permanent blindheid tot gevolg hebben.

Zwarte inboorlingen langs de Limpopo hebben de het sap traditioneel gebruikt om vis mee te vangen. Bundels van gras wordt in de melk geweekt, en in de rivier gegooid. Het verlamt de vissen en zij beginnen naar een ruk levend boven het water te drijven.

De honing van de bloemnektar van deze plant wordt noorsheuning genoemd. Het brandt de mond kwaad dan de honing gegeten worden. De brand verergert zodra water gedrink worden.

Volgens overlevering zat de Zoeloe-koning Dingaan op een troon onder een naboom, toen Piet Retief en zijn honderd manschappen in 1838 aangevallen en vermoord werd.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alfabetische lijst van Zuid-Afrikaanse bomen

Kategorie:Artikels met spesiemikroformate Kategorie:Artikels met taksoboks maar sonder taksonbalk