Naar inhoud springen

Gebruiker:Leefbaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Floris van den Berg is in de verkiezingen van 2002 gekozen tot raadslid voor Leefbaar Oost-Watergraafsmeer in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Van den Berg kwam in de raad nadat hij een tijdlang actie had gevoerd voor beter onderwijs en voor betere scholen in het stadsdeel. Hij constateerde dat het stadsdeelbestuur van Pvda en Groenlinks, onder leiding van Joke Koningh van de PvdA het onderwijs bewust saboteerde. De sabotage kwam tot uitdrukking in een welbewust niet onderhouden van schoolgebouwen in Oost zowel als in de Watergraafsmeer. Veel schoolgebouwen waren zo verwaarwoosd dat de arbeidsinspectie het stadsdeel aanschreef. Dit gebeurde na klachten van Floris van den Berg bij de Arbeidsinspectie. Ook de GG en GD en de gemeentelijke ombudsman schreven het stadsdeel aan naar aanleiding van klachten.

Het stadsdeel is pas iets gaan doen aan verbetering van de scholen nadat Joke Koningh was opgestapt en haar opvolger was overleden.

Floris van den Berg zet zich nog steeds in voor het onderwijs. Daarnaast wil hij dat het stadsdeelbestuur orde op zaken stelt in de financien. De inkomsten van het stadsdeel worden nu, in 2004, geheim gehouden voor de raad. Die raad kan daardoor niet beoordelen of het stadsdeelbestuur de middelen binnenhaalt waar ze recht op heeft. Daarnaast wil van den Berg dat het stadsdeelbestuur de uitgaven sterk verlaagt, en de uitgespaarde middelen wil hij terug laten vloeien naar de burgers via lagere belastingen.

Ten slotte maakt hij zich sterk voor een herverdeling van huurwoningen, of eigenlijk van de huur van die woningen. Nu is het zo dat huurders en eigenaren van huurwoningen van woningbouwverenigingen een lagere erfpacht betalen dan eigenaar-bewoners of partikuliere eigenaren. De kostprijs van de woning speelt daar een kleine rol in. Tweederde van alle Amsterdamse woningen kent een lage erfpacht. Die wordt vasgtgesteld door de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft een normbedrag in het hoofd, per bouwproject, dat zij aan erfpacht wil binnenhalen (de zogenaamde grondexploitatie). De eigenaar-bewoners en partikuliere eigenaren en hun huurders moeten een erfpacht betalen die gelijk staat aan het normbedrag min de erfpacht van de sociale woningen. Het komt er nu op neer dat een huurder of eigenaar-bewoner van een niet sociale woningbouw woning de erfpacht betaalt voor meerdere sociale huurwoningen. In nieuwbouwprojecten betalen steeds twee kopers samen het leeuwendeel van de erfpacht van de sociale huurwoning naast hen. Eigenaar-bewoners betalen ongeveer 250 euro per maand aan de erfpacht van hun buren. Van den Berg vindt dit bedrag absurd. Door huurders van een woningbouwvereniging, met een niet minimum inkomen meer erfpacht te laten betalen, kan de erfpacht van de eigenaar bewoners en de van huurders van partikuliere eigenaren omlaag. De lasten worden dan verdeeld over alle draagkrachtige bewoners van Amsterdam. Nu betaalt ongeveer een derde van de bevolking de belasting voor alle bewoners. Dat is van de gekke.