Gebruiker:LimoWreck/Vrije Basisschool Marialoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Marialoopschool is een vrije katholieke basisschool in het Belgische dorpje Marialoop, een gehucht in Meulebeke. De Marialoopschool maakt deel uit van het Vrij Katholieke Basisonderwijs van Meulebeke, samen met de vier andere basisscholen. Ze behoort ook tot het geheel van de scholengemeenschap Meulebeke-Pittem.

Geschiedenis[bewerken]

De school is gegroeid uit de "speldenwerkschool", die reeds bestond in de 19de eeuw verscheidene vestigingsplaatsen had, onder meer waar nu het café Voske is. In die school, een meisjesschool, leerden de meisjes speldenwerken, lezen, rekenen en schrijven.

Begin 20ste eeuw was E.H. Clement pastoor van Marialoop. Hij wilde naast de meisjesschool ook een "knechtenschool". Hij kocht een lap grond en bouwde met eigen middelen een school en een klooster, daar waar nu de school staat. De jongensschool en de meisjesschool hadden elk een afzonderlijke ingang en speelplaats. De kleuterschool bleef waar nu het rondpunt is.

In 1913 gaf de pastoor opdracht aan de zusters van Heule om onderwijs te geven in Marialoop. In die periode werd de school uitgebreid. In 1939 werd de kleuterschool bij de zusters toegevoegd. In 1970 vertrokken de zusters van Heule uit Marialoop en werd de school overgedragen aan de parochie. Het kloosterhuis daarentegen werd verkocht.

Na enkele moeilijke jaren voor de school kwam er in 1975 een fusie met de jongensschool Sint-Amandus van Meulebeke. De schoolgebouwen in Marialoop waren aan dringend herstel toe. Er kwamen nieuwe toiletten en de renovatie van twee klaslokalen langs de straatkant. Dit werd gefinancierd door parochiale middelen waar toenmalig pastoor Van Parijs voor zorgde.

De Meulebeekse bevolking groeide in aantal, zodat in 1998 de Marialoopsschool opnieuw een zelfstandige basisschool werd. Door plaatsgebrek werd het huis naast de schoolpoort aangekocht en omgevormd tot een onderkomen voor de leerkrachten en de nieuwe schoolkinderen. [[categorie:School in België]] [[categorie:Meulebeke]]