Gebruiker:Luxil/European Seniors Union

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De European Seniors' Union (ESU) is een politieke seniorenorganisatie in Europa. De ESU, opgericht in 1995, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vertegenwoordigen van de stem van oudere burgers en bij het bepleiten van seniorengerelateerde kwesties binnen de Europese Volkspartij (EVP). De organisatie zet zich in voor het bevorderen van de rechten van senioren in heel Europa en het bevorderen van seniorengerelateerde zorgen binnen het Europese politieke landschap.

Stichting en achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De ESU werd opgericht als antwoord op de groeiende behoefte aan politieke vertegenwoordiging van oudere generaties in Europa. In de jaren negentig waren er georganiseerde bewegingen die opkwamen voor de belangen van oudere burgers in Europa, maar het ontbrak hen vaak aan politieke invloed en erkenning. Sommige christen-democratische seniorenorganisaties waren van mening dat hun zorgen binnen hun respectievelijke politieke partijen niet adequaat werden aangepakt en dat de samenleving te veel gefocust bleef op op jongeren gerichte kwesties. De oprichting van de ESU werd beïnvloed door discussies en initiatieven waarbij Duitse en Belgische seniorenorganisaties betrokken waren. De inspanningen om een ​​Europese seniorenvakbond op te richten kwamen in een stroomversnelling en op 7 november 1995 werd de ESU officieel opgericht in Madrid, Spanje, tijdens het congres van de Europese Volkspartij. Stefan Knafl, die leiding gaf aan de werkgroep voor de stichting van de ESU, werd de eerste president. De ESU kreeg van de EVP erkenning als een officieel erkende vereniging, waardoor zij kon deelnemen aan EVP-vergaderingen en -besluiten.

Doelen en waarden[bewerken | brontekst bewerken]

Het voornaamste doel van de ESU is om de stem van oudere burgers op Europees niveau te vertegenwoordigen. Haar politieke missie is het bepleiten van de zorgen van ouderen binnen het Europees Parlement, vooral binnen de EVP-fractie. De organisatie wil een breed scala aan problemen aanpakken die van invloed zijn op senioren en hun kwaliteit van leven. Enkele van de belangrijkste doelstellingen en waarden van de ESU zijn onder meer:

Geen leeftijdsdiscriminatie[bewerken | brontekst bewerken]

Kom op voor de fundamentele mensenrechten van alle individuen, ongeacht leeftijd, geslacht of afhankelijkheid, en zorg ervoor dat zij een waardig en onafhankelijk leven kunnen leiden terwijl ze deelnemen aan het sociale en culturele leven.

Een leeftijdsvriendelijke samenleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het bevorderen van een leeftijdsvriendelijke aanpak die een positieve houding ten opzichte van ouder worden omarmt, toegankelijke diensten en structuren voor iedereen biedt, actieve participatie aanmoedigt en bescherming, ondersteuning en empowerment biedt aan senioren.

Actief ouder worden[bewerken | brontekst bewerken]

Het ondersteunen van een inclusieve arbeidsmarkt die oudere werknemers in staat stelt om voor langere perioden te blijven werken, en het bevorderen van leeftijdsdiversiteit en intergenerationeel leren.

Intergenerationele solidariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Pleiten voor duurzame socialebeschermingssystemen, waaronder gezondheidszorg, langdurige zorg en pensioenen, waar zowel de huidige als toekomstige generaties van profiteren.

Menselijke waardigheid voor de meest kwetsbaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het verbeteren van de toepassing van universele menselijke normen op individuen in alle levensfasen, met name op de meest kwetsbare ouderen die mogelijk het risico lopen op armoede, misbruik of eenzaamheid.

Leren van elkaar[bewerken | brontekst bewerken]

Het bevorderen van Europese netwerken en bewegingen om het concept van een leeftijdsvriendelijke samenleving te bevorderen in beleidsprocessen en financieringsprogramma’s van de EU, waardoor synergieën worden gecreëerd en actie op alle niveaus wordt ondersteund.

Een uitdaging voor iedereen[bewerken | brontekst bewerken]

Het aanmoedigen van samenwerking tussen de Europese Unie, regeringen op alle niveaus, onderzoekers, belanghebbenden, de media, het maatschappelijk middenveld en alle burgers om een samenleving te bevorderen en te stimuleren die een lang leven voor alle leeftijdsgroepen omarmt.

De doelstellingen van de ESU zijn in de loop der jaren geëvolueerd en haar werk wordt ondersteund door de principes van democratie, solidariteit en de christelijke opvatting van de mensheid. Het uiteindelijke doel van de organisatie is bij te dragen aan de creatie van een Europa waar mensen van alle generaties in waardigheid, welvaart en harmonie kunnen samenleven.

Lidmaatschap en vertegenwoordiging[bewerken | brontekst bewerken]

De ESU is een van de grootste politieke seniorenorganisaties in Europa en is aangesloten bij de Europese Volkspartij (EVP). Het is vertegenwoordigd in 27 Europese staten via 34 lidorganisaties.[1]

Bestuursleden[bewerken | brontekst bewerken]

De ESU wordt geleid door de president en het bestuur (presidium). Ze worden elke vijf jaar gekozen door het Congres, dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle lidorganisaties.

Het presidium bestaat uit de president, twaalf vice-presidenten, de secretaris-generaal en de penningmeester.

Bestuursgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Naam Nationaliteit
1995-2001 Stefan Knafl Oostenrijk
2001-2013 Bernhard Wormen Duitsland
2013-heden Een Hermans België

Secretaris-generaal[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Naam Nationaliteit
1995-2001 Wilhelm Mohaupt Oostenrijk
2001-2004 Conrad Schroeder Duitsland
2004-2013 Ingeborg Ulhenbrock Duitsland
2013-heden Guido Dumon België

ESU-vergaderingen[bewerken | brontekst bewerken]

De ESU organiseert regelmatig bijeenkomsten en congressen om de samenwerking te bevorderen en belangrijke kwesties binnen haar netwerk aan te pakken. Deze bijeenkomsten omvatten regionale congressen georganiseerd door partnerverenigingen en worden aangevuld met grootschalige evenementen die elke vijf jaar plaatsvinden, bekend als verkiezingscongressen. Ook sinds COVID-19 houdt de ESU regelmatig online bijeenkomsten.

Leden van de European Seniors' Union Summer Academy 2023 in Leuven en Brussel

Resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Naast haar voortdurende inspanningen heeft de ESU de afgelopen jaren met haar leden samengewerkt om cruciale resoluties te ontwikkelen, waarin belangrijke kwesties worden aangepakt die senioren aangaan:

COVID-resolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Getiteld "Europa's herstel; bouwen aan de toekomst van eerlijke en veerkrachtige samenlevingen – inclusief alle generaties" [2] riep de ESU de EU op om de waardevolle lessen die tijdens de COVID-19-pandemie zijn geleerd, in praktijk te brengen. De resolutie dringt er bij de EU op aan een effectieve en prominente rol op zich te nemen bij het leiden van de gemeenschappelijke strategie, het aanpakken van uitdagingen op verschillende domeinen en het wekken van vertrouwen bij de burgers dat de EU, nationale en regionale overheden, samen met belanghebbenden op alle niveaus, samenhangend samenwerken. Deze resolutie erkent het belang van het aanpakken van demografische veranderingen en legt de nadruk op het opbouwen van een eerlijker en veerkrachtiger samenleving.

ESU-verklaring over digitale inclusie[bewerken | brontekst bewerken]

In overeenstemming met deze verklaring heeft de EU-Raad (Departement Media en Informatie) ESU-voorzitter An Hermans gevraagd een alomvattend rapport op te stellen over leeftijdsgerelateerde uitdagingen op het gebied van de digitalisering en over het onderzoeken van oplossingen voor dringende problemen. . Het rapport, getiteld "Het digitale tijdperk? Ook mijn tijdperk! – Media- en informatiegeletterdheid: een sleutel om de rechten van senioren om deel te nemen aan het digitale tijdperk te garanderen" is in meerdere talen beschikbaar op de website van de Raad van Europa. [3]. De ESU pleit krachtig voor de integratie van ouderen in de huidige informatiemaatschappij.

Resolutie zorgstrategie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens discussies benadrukten ESU-afgevaardigden de instrumentele rol die de Europese Volkspartij (EVP) speelt bij het bijdragen aan de ontwikkeling van de EU-zorgstrategie. De resolutie, getiteld "De nieuwe Europese zorgstrategie: naar betaalbare kwaliteitszorg voor alle mensen die het nodig hebben", benadrukt het belang van het bieden van toegankelijke en hoogwaardige zorg aan iedereen die het nodig heeft. [4]

Discussie rijbewijs voor ouderen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 bekritiseerden de ESU en haar aangesloten verenigingen het ontwerp van de Europese Commissie over rijbewijzen, [5] onder vermelding van zorgen over elementen van 'leeftijdsdiscriminatie'. Leden van het Europees Parlement werden uitgenodigd om de tekst te herzien en de controversiële elementen te verwijderen om deze kwestie aan te pakken.

Deze resoluties weerspiegelen de inzet van de ESU om de rechten van senioren te bevorderen en hun actieve deelname aan de hedendaagse samenleving te garanderen, waarbij wordt gepleit voor eerlijker en inclusiever beleid en strategieën.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jeroen Teugels (mei 2016). Seniors, Party Politics and the European Union: 20 Years European Seniors Union (ESU). Universiteit van Göttingen. *
  • An Hermans (2022). The digital Era? Also my Era. Raad van Europa.
  • An Hermans (2022). Das digitale Zeitalter? Auch ich gehöre dazu. Raad van Europa.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]