Gebruiker:Lvrb1994/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alexander Tuteleers is een Belgische ondernemer, gekend in de kunstsector.

Hij is de opvolger van Gil & Christine Tuteleers, welke van 1984 tot 2002 de Antiekbeurs organiseerden in het Belfort te Brugge en heel wat beurzen in het buitenland waaronder in Rome & Maastricht.

In 2021 richtte Alexander Tuteleers de Knokke Art Fair op, een nieuwe en hedendaagse beurs welke kan gezien worden als een vervolg op de antiekbeurs in Hotel La Réserve en Art Nocturne Knocke in CC Scharpoord welke haar laatste en tevens 45e editie kende tijdens de corona crisis.

Naast diverse interviews op regionale en nationale nieuwskanalen in België, stond Alexander centraal in de eerste aflevering van seizoen 3 van het programma “Stukken van Mensen” op Vier waar hij gevolgd werd bij de onderhandeling omtrent de verkoop van een paar werken van Bruegel, wat het duurste object bleek in de geschiedenis van het programma. Kanaal-Z toonde 2 reportages omtrent de manier waarop hij innovatie bracht in de kunstsector. De eerste reportage vond plaats in de Belfius Art Collection, de tweede op hun hoofdkantoor in Brugge.

Na 4 jaar economische studies in Brussel ging hij aan de slag in het familiebedrijf van zijn ouders. Hij werd verschillende keren gevraagd om curator te zijn van tentoonstellingen, wat hij steeds weigerde. Dit zou enerzijds te maken hebben met het feit dat hij vond dat curator een titel was die al te vaak misbruikt werd en met een haat/liefde verhouding ten opzichte van de manier hoe enkele “niet-commerciële spelers" in de hedendaagse kunstsector werken. Aan de VUB Brussel volgde Alexander het postgraduaat Connoisseurship. Hierbij bracht hij zijn eerste publicatie uit “a canvas with a brushstroke” waarbij hij een onderzoek uitvoerde naar Pierre Soulages. De promotor van dit project was decaan Prof. Dr. Willem Elias.

In 2022 voltooide bij de MBA Highlights aan de Solvay Business School.

Naast het organiseren van beurzen en beeldenwandelingen cureerde hij in 2022 voor het eerst een tentoonstelling. In de expo HIGHLIGHTS.BE brengt Alexander Tuteleers 10 voorname kunstverzamelaars uit Vlaanderen tezamen in het casino van Knokke.