Naar inhoud springen

Gebruiker:MBPijp/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Yes We Can Clinics

Yes We Can Clinics (YWCC) is een specialistische jeugd ggz-kliniek voor jongeren met complexe psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. De kliniek bevindt zich in Hilvarenbeek en heeft nazorglocaties in Abcoude, Heeze en Leeuwarden.


De jongeren (13 t/m 23 jaar) hebben meervoudige problematiek en staan onder leiding van een team dat uit onder meer behandelaren, psychiaters, psychologen, ervaringsdeskundige counselors en jongerencoaches bestaat. Tijdens de behandeling wordt vastgehouden aan abstinentie (onthouding van drugs, alcohol en andere verslavende middelen).

Basis
De theoretische basis voor de behandeling ligt in het model van Prochaska en DiClimente (cirkel van verandering), het sociaal competentiemodel en het 12 stappen Minnesotamodel (twaalfstappenprogramma). Onder andere de onvoorwaardelijke steun van het behandelteam en het groepsproces moeten de ‘fellows’, zoals de jongeren worden genoemd, helpen om stappen richting herstel te zetten.

Ontstaan
De kliniek is opgericht door Jan Willem Poot, ervaringsdeskundige in gedrags- en verslavingsproblematiek, vanuit zijn wens om het verschil te maken voor jongeren die zijn vastgelopen. Jarenlang heeft hij gezocht naar de juiste professionele hulp, die hij uiteindelijk vond in de Schotse verslavingsgkliniek Castle Craig. Yes We Can Clinics kreeg medio 2011 erkenning door de overheid en is eind 2011 opgericht. Tot 2017 bevond de behandellocatie zich in Tenneville, de Belgische Ardennen.

Internationale tak
In 2017 opende de internationale tak van de kliniek Yes We Can Youth Clinics in Oirschot. Hier worden jongeren van over de hele wereld behandeld.

Externe links
https://www.yeswecanclinics.nl/
https://www.yeswecanclinics.com/specialised-youth-clinic-and-treatment-centre


Categorieën: ggz-instelling, verslavingszorg, ervaringsdeskundige