Gebruiker:MV2016/Kladblok
-
Bijschrift1
-
Bijschrift2
GayLINC biedt op de website informatie over Amsterdam aan HLBTQ (Homoseksueel, Lesbisch, Biseksueel, Transgender en Queer) bezoeker. In 1994 begon een groep geïnteresseerden met het onderzoeken van nieuwe communicatie technologiën zoals een Bulletin Board System. Toen er vanaf 1994 ook activiteiten op het prille internet bijkwamen (de De Digitale Stad opende op 15 januari 1994 de stadspoorten) werd het belangrijk deze activiteiten vorm te geven in een rechtspersoon. In 1996 werd met steun van Stichting Urania, het COC Amsterdam en de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC[1] de Stiching GayLINC opgericht. In eerste instantie nam GayLINC het beheer van de Teletekst pagina 447 over van de Gay Kranten het COC. Al snel volgde een roze plein in de Digitale Stad en een eerste website.
Doel
[bewerken | brontekst bewerken]GayLINC staat voor Gay and Lesbian Information News Centre. GayLINC biedt informatie over homo-lesbisch Amsterdam, in het Engels, variërend van algemene informatie, een agenda tot een overzicht van kroegen, sauna's en bars. Recensies hebben vaak een persoonlijke twist.
Doelgroep
[bewerken | brontekst bewerken]GayLINC richt zich op vooral op homoseksuele en lesbische bezoekers van Amsterdam. De afgelopen jaren wordt ook informatie gegeven die voor bisexuelen, transgenders en queers interessant kan zijn. Het verstrekken van relevant informatie aan de doelgroep door de doelgroep is een belangrijk aspect van de activiteiten. GayLINC richt zich niet op het leggen van contacten.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]De oorspronkelijk visie van Stichting Urania was dat de zichtbaarheid van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen in het Nederlandse media aanbod ernstig te kort schoot. Urania pleitte niet voor een specifieke zender: Urania wilde het bestaande media landschap beïnvloeden. [2] In een tijd waarin de verzuiling in Nederland aan erosie onderheving was, werd het belang van media voor de homo-emancipatie steeds belangrijker. [3]Mede daarom werkte Urania ook samen met Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC aan het zichtbaarder maken van activiteiten voor de doelgroep. De teletekst pagina bevatte een agenda met een overzicht van alle activiteiten in Nederland. Ook op lokaal niveau werd de zichtbaarheid vergroot, bijvoorbeeld door de oprichting van M/V-S Media (het huidige MVS Gaystation) in Amsterdam. GayLINC was het logisch gevolg van deze ontwikkeling, eerst als aanbieder van informatie via een Bulletin Board system, later via internet. Bezoekers komen vooral uit Europa en Noord Amerika. Bezoekers zoeken vooral informatie over festivals en uitgaansmogelijkheden. De huidige website biedt een combinatie van achtergrond informatie over homo-lesbisch Nederland en Amsterdam in het bijzonder, actuele informatie en recensies.
Huidige activiteiten
[bewerken | brontekst bewerken]GayLINC biedt een overzicht van activiteiten en informatie, in het Engels, gericht op bezoekers van Amsterdam. naast actuele informatie biedt GayLINC ook een zo compleet mogelijk overzicht van alle kroegen, cafe's en bars die in de loop der jaen zijn gesloten. Deze graveyard illustreert hoe het uitgaansleven in de loop der jaren is veranderd.
- ↑ Catalogus van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), https://search.socialhistory.org/Record/ARCH03321
- ↑ Kijk op Homoseksualiteit van Erik Kats en Petra Schedler in Homoseksualiteit in Beeld, uitgave Homostudies Utrecht, 1989
- ↑ Verzuiling en homo-emancipatie, Hans Wansink in Homojaarboek 3, uitgave Van Gennep Amsterdam, 1985