Naar inhoud springen

Gebruiker:MarEco3Hzs/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Schroeflog

Schroefloggen (rotator logs or impeller logs) hebben een schroefje dat van 4 of 5 schroefbladen is voorzien. Wanneer het schip vooruit vaart zal door de druk van het water op de schroefbladen, het schroefje beginnen te draaien.

Elke schroef heeft een spoed (pitch), dit is de afstand die zij zou afleggen na 1 omwenteling indien het water een volmaakte steun aan de schroefbladen bood (zoals in een vaste stof).

Na een aantal omwentelingen te hebben gemaakt, zal het schroefje dus een bepaalde weg hebben afgelegd. Kan die aantal omwentelingen worden bepaald, dan kan ook de verheid worden berekend.

De snelheid waarmede het schroefje draait, is evenredig met de vaart van het schip. Vaart het schip traag, dan draait het schroefje traag; vaart het schip snel, dan draait het schroefje ook snel. Nu, moet de schroef, onafhankelijk van de vaart, voor een bepaalde verheid door het water, eenzelfde aantal omwentelingen maken. Het aantal omwentelingen is dus een maatstaf van de afgelegde verheid door het water (niet over de grond).

Het is niet de snelheid waarmee de schroef draait die maatgevend is voor het bepalen van de verheid, maar wel het aantal omwentelingen die de schroef maakt.

Correctiecoeffficient van de log

De correctiecoefficient (correction coefficient) is een constante factor waarmee de aanwijzing van het log moet worden vermenigvuldigd om rechtstreeks de verbeterd aanwijzing te bekomen.

Zoals alle instrumenten vertoont bijna elke log een fout die regelmatig moet worden bepaald, ten einde de correctie te kunnen aanbrengen om de juiste aanwijzing van het instrument te bekomen.

er is een onderscheid tussen de fout (error) en de correctie (correction) van een instrument. Fout en correctie zijn twee grootheden die dezelfde absolute waarde hebben maar een tegengesteld teken.

De fout is dus het bedrag dat het instrument te veel of te weinig aanduidt, terwijl de correctie het bedrag is dat bij de aflezing van het log moet worden opgeteld of afgetrokken om de juiste aanwijzing te verkrijgen.

om de correctiecoefficient te kunnen bepalen, moet het vaartuig een gekende afstand afleggen. De plaatsen waar er gemeten zeemijlen zijn vindt men in de zeilaanwijzingen (sailing directions) zoals de pilot books. Indien l de daarmee overeenstemmende verheid door het log voorstelt, dan is de correctiecoefficient gelijk aan de verhouding d/l van de ware afstand tot de volgens het log afgelegde verheid.

Indien nu L een willekeurige door het log aangeduide verheid is, dan moet men ter bepaling van de werkelijke afgelgegde verheid D, de waarde van L met de correctiecoefficient vermenigvuldigen. Dus is: D = (L x d / l)

Met betrekking tot de vaart is het voordelig de fout van een log te kennen. Met betrekking tot de verheid kan men met de fout niet veel aanvangen, want zij is geen constante daar zij van de afgelegde weg afhankelijk is.


Single Point Mooring (SPM)

Het Single Point Mooring concept is ontstaan in de jaren 1960 als oplossing voor het probleem van het transporteren van ruwe olie van een onshore reception facility of raffinaderij in olie tankers die door een hun omvang te groot waren om een haven binnen te varen. De tankers legden aan aan een grote boei die zich op een aanzienlijke afstand van de kust bevindt, de boei zelf wordt op zijn plaats gehouden door ankers. De olie gaat dan via een onderzeese pijpleiding, door een swivel connector in de boei naar drijvende slangen naar de tanker. Door de swivel connector en de drijvende slangen kan het schip vrij rond de boei draaien en is het zo onafhankelijk van zowel wind als getij. Deze boeien worden nog altijd veel gebruikt, maar over de jaren heen zijn er ook nieuwe ontwerpen gekomen om aan de vraag van de olie industrie te kunnen voldoen. Submerged Turret Loading (STL) is één van deze nieuwe ontwerpen. Net als bij de SPM is de STL boei geankerd aan de zeebodem. De boei wordt binnen getrokken en vastgemaakt in de mating cone, dit is aansluiting aan de onderkant van het schip, het schip moet dus als het ware over de boei heen varen. Net als bij SPM kan het schip hier vrij rond draaien en is het onafhankelijk van wind en getij.

Functie van een productie platform

Olie platformen zijn een industriële stad op zee. ze dragen de uitrusting en het personeel. De belangrijkste functies zijn:

  • boren
  • water of gas voorbereiden om in het reservoir te injecteren
  • Het behandelen van het gewonnen olie of gas alvorens het naar de wal te sturen
  • het geïnjecteerde water reinigen alvorens het terug in zee te lozen
  • energie genereren die nodig is om de uitrusting te kunnen gebruiken

Boven op elke bron vinden we een christmas tree,

Christmas tree