Gebruiker:Marcoaliaslama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wie is Marcoaliaslama?[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben Dr Marco Langbroek (Leiden, 1970). Van beroep ben ik Pleistoceen archeoloog, specialiserend op het Midden en Vroeg Paleolithicum (PhD, Leiden, 2003). Ik ben als onderzoeker werkzaam geweest aan de Universiteit Leiden (faculteit Archeologie) en de afdeling Geo- en Bioarcheologie (faculteit Aard- en Levenswetenschappen) van de Vrije Universiteit Amsterdam. Behalve over archeologie, heb ik ook gepubliceerd over sterrenkundige onderwerpen.

Ik ben gepromoveerd op een kritische studie naar de chronologie van, en mogelijke push- en pullfaktoren achter, de vroegste kolonisatie van Eurazië door onze vroegste voorouders[1]. Tussen 2008-2012 voerde ik aan de VU mijn eigen VENI onderzoek uit genaamd "Neanderthal Living Space: the organisation of living space and the use of landscapes in Neanderthal society".

Interesses[bewerken | brontekst bewerken]

Naast professioneel archeoloog, ben ik sinds mijn 6e levensjaar een aktief amateurastronoom, met als specialismen meteoren, meteorieten, planetoïden en satellieten. Naast mijn archeologische publicaties heb een aantal publicaties over meteoren in wetenschappelijke peer-reviewed tijdschriften op mijn naam staan.

Ik ben de ontdekker van meer dan zestig nieuwe planetoïden (waaronder een NEA, de Amor planetoïde 2005 GG81). In 2008 vernoemde de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoïde naar mij, planetoïde (183294) Langbroek. In 2009 had ik het genoegen zelf de naam van één van mijn helden, Eugène Dubois, aan de IAU voor te kunnen dragen: (206241) Dubois.

In 2012 kende de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) mij de Dr. J. Van der Bilt prijs toe voor mijn werk aan planetoiden, meteoren en satellieten.

Bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn bijdrage aan de Nederlandstalige versie van Wikipedia bestaat vooral uit edits en toevoegingen van/in lemma's over prehistorie, planetoïden en meteorieten. Een geheel eigen artikel van mijn hand is dat over windkeien. In de Engelstalige versie van Wikipedia heb ik ook bijgedragen aan diverse pagina's over "black space projects" (militaire classified satellieten) geleverd.

Prijzen en eerbetonen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1998 kende de Stichting Nederlandse Archeologie (SNA) mij de Van Es Prijs toe
  • In 2012 kende de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) mij de Dr J. Van der Bilt Prijs toe
  • In 2008 vernoemde de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoide naar mij, (183294) Langbroek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Bronvermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Langbroek, M., 2004. Out of Africa. An investigation into the earliest occupation of the Old World. BAR International series 1244, Archaeopress, Oxford