Gebruiker:Marcvanvelzen95/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Rooie Flikkers waren activisten die actief waren in de Nederlandse homobeweging tussen 1975 en 1980. Net als de actiegroepen Paarse September en Lesbian Nation was het een beweging met een polemisch karakter. Hun acties en demonstraties haalden geregeld het landelijke nieuws. De beweging werd opgericht in Nijmegen, maar in Amsterdam hielden de activisten ook activiteiten. Als symbool gebruikten de leden de roze driehoek, het herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Rooie Flikkers hielden veel wetenschappelijke discussies, maar raakten vooral bekend om hun demonstraties en optredens, die vaak landelijke aandacht kregen.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Nijmegen had in de jaren ’70 een bruisende studentencultuur. De onafhankelijke Studenten Vakbond had in deze stad haar uitvalsbasis en kende daarom een aanzienlijke groep van socialistische leden. Daarnaast was hier de Nijmeegse Jongeren Werkgroep Homoseksualiteit (NJWH) actief. Midden jaren zeventig kwam in de vrouwen- en homobeweging het idee op dat ook de reguliere linkse partijen niet voor bevrijding zouden zorgen. De homo-identiteit werd nu op een andere wijze ingevuld.

De ideologische onderbouwing voor deze homo-identiteit kwam uiteindelijk vanuit Duitsland. Tijdens de kerstvakantie van 1974 bezochten Nijmegenaren Thijs Maasen en Marty van Kerkhof een goede vriend in Berlijn. Daar kwamen ze in aanraking met de Duitse actiegroep ‘Homosexuelle Aktion Westberlin’ (HAW), een beweging die bestond uit feministische en communistische activisten. Hier werd onder meer de gedachte geuit dat mannelijkheid en vrouwelijkheid fluïde zijn en dat homoseksualiteit op iedereen betrekking heeft.[1]

Het tweetal keerde terug naar hun woonplaats Nijmegen en vertaalde daar een Duits artikel over homoseksuele onderdrukking. Het dertig pagina’s tellende paper werd verspreid onder studenten in Nijmegen. Daarmee was de oprichting van Rooie Flikkers in 1975 een feit. In dit stuk en in latere publicaties uitten de activisten flinke kritiek op het COC. In het COC-blad Sek benadrukten de Rooie Flikkers dat ze juist niet normaal wilden zijn:

“Niks geen aanpassingen aan de hetero's. We zijn niet fout. Nichterigheid is geen abnormaliteit.”[2]

  1. Niels van Maanen (12 april 2021), Marty van Kerkhof: Bekentenissen van een ongeleid projectiel, pp. 33.
  2. Rooie Flikker, Fraksie (September 1975). Rode Roje Flikkers. Sek 7