Gebruiker:Marie-anne1967/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Tilburg maquette


In 2015 begon Ruud Cleverens, in opdracht van het stadsmuseum Tilburg met het bouwen van een maquette van het Tilburg in de periode van 1950 - 1955 binnen de ringbanen.

In de jaren 1950 - 1955 werd de sky line van Tilburg vooral gedomineerd door kerktorens en schoorstenen van textielfabrieken.

Ruud Cleverens groeide op in het Tilburg van de jaren 50 zijn moeder was fijnwerkster in de textiel en zijn vader werkte in een wollenstoffen fabriek.


Ruud Cleverens bouwde vanaf 2002 de steden Halsteren, Steenbergen, Bergen op Zoom, Roosendaal, en Wouw op schaal van 1:1000.

De maquette van Tilburg bestaat uit negen grond platen van totaal 15 vierkante meter. Ruud Cleverens plan was om in twee en een half jaar tijd de maquette van Tilburg te bouwen. Hij maakte gebruik van

  • kadaster tekeningen,
  • digitale bouwdossiers,
  • sloop dossiers,
  • foto’s uit het regionaal archief van Tilburg,
  • boeken over Tilburg

In Januari 2016 stierf Ruud Cleverens onverwacht, hij had alle kavels al uitgetekend op de grond platen van de maquette en een deel van de wijk Theresia gebouwd.

Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg heeft na de dood van Ruud Cleverens het werk aan de maquette samen met vrijwilligers overgenomen.


Veel vrijwilligers dragen nu bij om Tilburg op schaal van 1:1000 van de jaren 1950 – 1955 te realiseren.


De miniatuur stad is van groot belang om de geschiedenis van Tilburg te bewaren.