Gebruiker:Marnix51/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ewald Vervaet tijdens een interview in 2017

Ewald Vervaet[bewerken | brontekst bewerken]

Ewald August Zijlta Maria Vervaet (Westdorpe, 13 november 1949 - ) is een Nederlands ontwikkelingspsycholoog en natuurkundige.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ewald Vervaet, zoon van een landbouwer in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe, studeerde na het gymnasium wis- en natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn afstuderen koos hij voor een studie psychologie aan dezelfde universiteit. In 1986 promoveerde hij op voorspraak van Prof. Dr. Rita Vuyk (1913 - 1989) bij de hoogleraren P. A. Vroon (1939 - 1998) en J.J. Elshout (1934 - 2019) van de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift getiteld: ‘Strukturalistische verkenningen in kennisleer en persoonlijkheidsleer’. Tijdens een verblijf van drie maanden in Genève verdiepte hij zich aan de universiteit aldaar verder in het werk van de Zwitserse psycholoog Jean Piaget (1896 - 1980), wat in de jaren daarna de inspiratie vormde voor zelfstandig - voornamelijk longitudinaal uitgevoerd - ontwikkelingspsychologisch onderzoek onder kinderen van 0 - 3 jaar en jonge schoolkinderen. Vanaf 2010 begon Vervaet zijn onderzoek toe te spitsen op de vraag hoe jonge kinderen leren lezen, schrijven en spellen. Daarbij bleef hij voortbouwen op het werk van Piaget.

Controverses en wetenschappelijke status[bewerken | brontekst bewerken]

Vervaets wetenschappelijke werk heeft altijd buiten de universiteiten plaatsgevonden. Zijn werk is in kringen van gevestigde academici (voornamelijk leerpsychologen en onderwijskundigen) dikwijls bekritiseerd en onderwerp (geweest) van soms heftig debat, niet in de laatste plaats omdat Vervaet zich vanuit de genetische epistemologie fel keert tegen de empiristische uitgangspunten die in veel wetenschappelijk onderzoek leidend zijn. Zo heeft hij zich altijd een uitgesproken tegenstander getoond van psychometrische tests in het algemeen en cito-toetsen bij kleuters en schoolkinderen in het bijzonder. Tegelijkertijd is er waardering voor zijn wetenschappelijk onderzoek in kringen van kenners van het werk van Jean Piaget en onder leerkrachten en diverse professionals die met jonge kinderen werken. De leerkrachten hebben zich verenigd in de mede door hem opgerichte Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK).

Vervaets werk is ondergebracht in de Stichting Histos. Op de website van de stichting is te lezen dat de stichting beoogt een raamwerk te scheppen voor wie belang hecht aan en geïnteresseerd is in 'het verrichten en bevorderen van onderzoek naar de groei van inzichtelijke kennis bij kinderen, bij volwassenen en in de wetenschap volgens de strukturalistische methode, en het bevorderen van de toepassing van de onderzoeksresultaten.' Het blad 'Structuur en genese' doet verslag van Vervaets onderzoekswerk en vormt tevens een platform voor overige publicaties van zijn hand en de discussie erover.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Strukturalistische verkenningen in kennisleer en persoonlijkheidsleer. Academisch proefschrift, Amsterdam, 1986.
  • Voorbij het onbewuste. SWP uitgevers, Utrecht, 1989.
  • Het verschijnsel Jomanda. Uitgeverij Babylon-De Geus, Amsterdam,1997.
  • Groeienderwijs: psychologie van 0 - 3 jaar. Uitgeverij Ambo, Amsterdam, 2002.
  • Naar school: psychologie van 3 - 8 jaar. Uitgeverij Ambo, Amsterdam, 2007.
  • Het raadsel intelligentie. Kosmos uitgevers, Utrecht/ Antwerpen, 2010.
  • Zo ontdek ik het lezen! - een driedelige cursus voor het leesonderwijs aan leesrijpe kinderen. Stichting Histos, Amsterdam, 2013 en volgende jaren.
  • Basisonderwijs met/zonder basis. Gelling Publishing, Rotterdam, 2016.
  • Van schootkind tot schoolkind: de veertien ontwikkelingsfases. Uitgeverij Elmar, Delft, 2017.

Overige publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jean Piaget - In: M. Vervoort (red.) Pioniers in de psychologie. Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, Amsterdam, 2000.
  • Struktuur en genese - Tal van artikelen over uiteenlopende onderwerpen van de hand van Vervaet zijn te vinden op het gelijknamige publicatieplatform van de stichting Histos, Amsterdam, 1988 - heden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

www.stichtinghistos.nl

www.wsk-kleuteronderwijs.nl

www.ontdekkendleren.nl

Bronnen/ referenties[bewerken | brontekst bewerken]

'Ze testen maar een beetje raak' - Portret van Ewald Vervaet door Martijn van Calmthout, De Volkskrant, 12 november 2005.

Internetartikel https://wij-leren.nl/ewald-vervaet.php