Gebruiker:Martinsc1956/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stichting ITON.[bewerken | brontekst bewerken]

ITON staat voor Instituut voor toegepaste neurowetenschappen, is in 1987 opgericht door Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en Marc Kobus (‡), bewegingswetenschapper/fysiotherapeut, vanuit het groeiende inzicht dat de neurowetenschappen de maatschappij iets te bieden hebben. Het is een zelfstandige stichting die sinds 2010 samenwerkt met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Maatschappelijk belang[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel tegenwoordig de neurowetenschappen een groot onderzoeksveld zijn geworden met een navenante impact op de maatschappij, waren de neurowetenschappen in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog relatief onbeduidend. In de jaren negentig kwam daar door de ontwikkeling van nieuwe beeldvormende technieken zoals de MRI snel verandering in en is het momenteel een van de snelst groeiende wetenschappelijke gebieden binnen de geneeskunde en gedragswetenschappen. Het volgen en beschikbaar maken van relevante kennis voor de dagelijkse praktijk, zodat bijvoorbeeld patiënten de meest optimale zorg kunnen ontvangen, is hierdoor belangrijker dan ooit. De Stichting ITON stelt zich ten doel de toepassingsmogelijkheden van deze nieuwe inzichten te onderzoeken op het gebied van de neurorevalidatie, chronische pijn, motorisch leren en opvoeding en onderwijs.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting ITON is een post-academisch onderwijsinstituut en verzorgt daarnaast voorlichtingsmateriaal en levert bijdragen aan diverse projecten, zoals bijv. de vorming interdisciplinaire teams, ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten, rol van baringspijn, filmprojecten. Tenslotte geeft de Stichting ITON adviezen en ondersteuning bijvoorbeeld bij afstudeer- of promotieonderzoek.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Prof. dr. Tj. De Cock Buning, voorzitter (bioloog/filosoof)
  • Prof. dr. A. Gramsbergen (neurofysioloog)
  • Prof. dr. T. Janssen (bewegingswetenschapper)

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle teksten van www.stichtingiton.nl zijn vrijgegeven onder CC-BY-SA 3.0, zie OTRS-ticket 2017110510005835

[[Categorie:Vrije Universiteit Amsterdam]] [[Categorie:Nederlandse stichting]] [[Categorie:Neurowetenschap]]