Naar inhoud springen

Gebruiker:Martje98

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Viracocha Inca[bewerken | brontekst bewerken]

Viracocha of Wiraqucha (de naam van een god) was de achtste Sapa Inca van het Koninkrijk Cusco en de derde van de Hanan-dynastie. De vader van Viracocha was Yawar Waqaq. Viracocha was getrouwd met Mama Runtucaya. Samen met haar kreeg hij 4 zonen: Inca Rocca, Tupac Yupanqui, Pachacuti en Ccapac Yupanqui. Met een bijvrouw had hij twee andere zonen: Inca Urco en Inca Socso.

De oorspronkelijke naam van Viracocha was Hatun Tupaq Inca. Nadat hij visioenen van de god Urcos kreeg, veranderde hij zijn naam in Viracocha.

Het leven van Viracocha is opgeschreven door verschillende Spaanse schrijvers. Juan de Betanzos is de Spaanse schrijver die het dichts bij de oorspronkelijke inheemse rekening stond en hun informatie als bron gebruikte. Juan de Betanzos was getrouwd met een Inca prinses en hij was de belangrijkste tolk voor de koloniale regering van Cusco. De Inca’s hadden geen geschriften. Ze gaven hun tradities en verhalen via mondelinge overlevering door. Een Spaanse jezuïet Bernabe Cobo heeft deze orale geschiedenissen opgeschreven. Volgens deze verslagen was Viracocha Inca een ‘oorlogszuchtige’ en ‘dappere’ prins. Viracocha Inca zou verklaard hebben toen hij de troon besteeg dat hij de halve wereld zou veroveren.

In 1438 vielen, volgens Cobo, de Chanka Cusco aan. Er werd aan Viracocha Inca geadviseerd om Cusco te verlaten voor de aanval.

Hij vertrok naar Caquia Xaquixahuana en nam zijn buitenechtelijke zonen, Inca Urco en Inca Socso mee. Zijn derde zoon, Cusi Inca Yupanqui, weigerde Cuzco en het ‘Huis van de Zon’ te verlaten. Hij bleef bij zijn broer Inca Rocca en zes andere leiders, die samen de Chankas versloegen. De buit werd aangeboden aan Inca Viracocha, maar hij weigerde en verklaarde dat Inca Urco dit zou moeten aannemen, als zijn opvolger. Inca Rocca vermoordde later zijn broer Urco en Inca Viracocha stierf van verdriet in Caquia Xaquixahuana.

Een kroniekschrijver Sarmiento de Gamboa stelt dat Viracocha de eerst Inca heerser was die gebieden veroverde en daar regeerde. Zijn voorgangers plunderden en overvielen alleen andere gebieden.