Naar inhoud springen

Gebruiker:Mathiz lol/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat vooraf ging

30 januari 1933 nam Hitler de macht als rijkspresident. Hitler schreef een boek genaamd Mein kampf. Hitler maakt van Duitsland een dictatuur.Kinderen vanaf 12 jaar moeten naar de Hitlerjugend(Hitlerjeugd)daar leren ze denken als Hitler en de Nazi’s.Joden moesten een gele ster op en homoseksuele en lesbienes moesten een roze driehoek op. Joden hun geld werd in beslag genomen, ze mochten niet meer naar het strand en ook niet meer naar de winkel en ze mochten op bepaalde plekken niet meer komen.

Vanaf 1935 wordt het voor joden verboden om te trouwen met niet joden. Joden behoorden niet langer tot het Duitse volk. Het waren dus officieel tweederangsburgers. Adolf Hitler opent de olympische zomerspelen in Berlijn.De nacht november-november10-1938 wordt Kristalnacht genoemd. Er gebeurt iets verschrikkelijk. Er worden 267 joodse bedrijven platgebrand en 7500 joodse winkels vernield. 1000 joodse mannen en jongens worden gearresteerd omdat ze joods zijn. Dat is verschrikkelijk! Hitler is nu baas van Duitsland maar dat is niet genoeg, hij wil baas zijn van Europa of de hele wereld daarom valt hij op 1 september 1939 Polen en Oostenrijk binnen.Dat is dan ook de aanleiding tot wereldoorlog twee.


De tweede wereldoorlog

Hitler denkt dat hij via België,Luxemburg en Nederland sneller in Engeland en Frankrijk is. Met zijn Duitse troepen.

10 mei 1940 valt Nazi-Duitsland, België,Nederland en Luxemburg binnen. Nederland veroveren ze binnen 5 dagen door duizenden parachutisten te droppen en Rotterdam plat te bombarderen. Het Nederlands leger vecht goed terug helaas tevergeefs. Hiermee is het pleit beslecht.

België kan een leger uit de grond stampen van 500 000 soldaten,600 000 reservisten,3000 piloten,200 bommenwerpers,300.000 mitrailleurs,2 miljoen geweren,120.000 mijnen, 50 tanks, 5000 jeeps en 1000 pantserwagens. Daarom vecht België enorm goed terug namelijk 18 dagen dat klinkt  niet veel maar dat is het wel.We vochten zo goed terug dat ze ons klein dapper België noemden.Maar tegen een leger als dat van de Nazi’s kan je uiteindelijk niet veel doen.

                                                       

       

         

                                                         

                                                         

                                     

                                                         

België wordt uiteindelijk verslagen en dus bezet, gelukkig kan er  nog een handvol soldaten(30.000 soldaten) vluchten naar Engeland om later mee te doen aan de bevrijding van Europa.

Frankrijk is binnengevallen nadat België,Nederland en Luxemburg zijn veroverd.

Op 10 juni verklaart ook Italië(de bondgenoot van Duitsland samen met Japan) de oorlog aan Frankrijk en op 17 juni kondigt maarschalk Pétain aan dat Frankrijk om een wapenstilstand vraagt.

Tot grote ergernis van het volk komt maarschalk Pétain samen met Adolf Hitler in Parijs.Ze schudden elkaar de hand waarmee hij zijn goede beeld vernietigt. Pétain zegt dat Duitsland vanaf nu een bondgenoot van Frankrijk is.En dat de Franse militie en de Franse politie mee zullen helpen zoeken naar verzetsstrijders en joden.

Op 13 Augustus 1940 starten de Nazi’s een grootschalige luchtaanval op Engeland.

Het doel ervan is om de Britse RAF uit te schakelen als voorbereiding op een invasie.

De RAF wint de luchtoorlog en dus blijft Engeland een centraal punt waar iedereen terecht kan.

Op 22 juni 1941, op de dag af een jaar na de ondertekening van de wapenstilstand met Frankrijk,viel Nazi-duitsland de Sovjet-Unie (Rusland) binnen.Het slecht georganiseerde Rode leger moest zich over honderden kilometers terugtrekken.De Nazi’s vielen dan ook met het groots gezien leger ooit binnen namelijk 3,5 miljoen soldaten.Maar op een terrein zo groot als dat van de Sovjet betekent je 500 kilometer terugtrekken niet het einde. En met de Sovjet dee er echt een reus mee aan de oorlog.21 augustus 1941 in Parijs op de dag af twee maanden na de inval in de sovjet werd er voor het eerst een duitse soldaat gedood door het verzet, de haat wordt groter en groter.

Op 7 december 1941 voerde Japan een verrassingsaanval uit op de Amerikaanse pacifische vloot die in pearle harbor lag

De VS werd voor het eerst ooit aangevallen in de geschiedenis, het was een  nationaal drama.


Op 9 juli 1943 waren de geallieerden,Amerikanen,Engelsen,Canadezen,

Fransen en Belgen in Sicilië geland.Toen sloeg Italië aan het twijfelen.Duitsland stuurde honderdduizend soldaten als versterking ,maar vooral voor als Italië vrede zou sluiten met de  geallieerden .