Naar inhoud springen

Gebruiker:Melissa.Stael/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marktplein (Kuurne)

Het Marktplein is het middelpunt in de West - Vlaamse gemeente Kuurne. Deze wordt omringd door verscheidene gebouwen waaronder cafés, winkels, het oude en nieuwe gemeentehuis en de Sint-Michielskerk. Het wordt als kleinhandelscentrum aanzien met kleinhandel en wonen in de omgeving. Het Marktplein ligt omgeven door de Kon. Elisabethstraat, Kerkstraat, Twaalfde Liniestraat, Heilig Hartstraat, Lt. Gen. Gérardstraat, Kortrijksestraat en het Weggevoerdenplein. Het ligt daarbij op wandelafstand van de Leie (rivier).

Iedere woensdagvoormiddag wordt een marktdag voorzien waarbij ook andere evenementen op het plein plaatsvinden.

Geschiedenis

Voor de aanleg van de Grote Markt was er eerst een ‘Kleine Marktplaats’ voor de burgers. Deze vond plaats tegenover de Sint-Michielskerk en het vroegere gemeentehuis of ‘Wethuys’. Deze plaats was vier eeuwen lang het trefpunt en dé plek voor de markt. Later wijzigde de ‘Kleine Marktplaats’ naar ‘Weggevoerdenplein’ die vandaag de dag nog steeds plaatsvindt. Hij heeft zijn naam te danken aan de volgende gebeurtenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de Duitse bezetter werkkrachten nodig. Bij de eerste inval werden jonge mannen in Kuurne aangehouden om in omstreken te gaan werken. In hetzelfde jaar werden controles gehouden en werden terug jonge mannen in de Sint-Michielskerk verzameld om weg te voeren naar de streken Sedan en Laon (Frankrijk). Er werden zo’n 335 mannen weggevoerd om in werkkampen te werken. Een zevental arbeiders zijn door de erbarmelijke omstandigheden te Frankrijk gestorven en  een vijftiental arbeiders zijn na terugkeer in 1918 gestorven aan ondervoeding, opgedane ziekte en/of ontbering. Zij behoorden sinds dat moment tot de Kuurnse gesneuvelde soldaten waaronder de zivielarbeiders. Ter ere van deze jonge mannen werd de naam van ‘Kleine Marktplaats’ gewijzigd naar het ‘Weggevoerdenplein’.

De Grote Markt die zich naast de Sint-Michielskerk bevindt, was eerder landbouwgrond. In 1905 is deze plek verder uitgegroeid en ingericht als Marktplaats. De Grote Markt werd eerst naar ‘Dorpsplaats’ en later naar ‘Marktplaats’ vernoemd. Deze plaats kreeg zo’n 30m diepte waarbij er na beschieting met Duitse kanonnen terug herstelling voor de kerk plaatsvond  en waarbij een kiosk  naar ontwerp van Traneeuw, E. werd geplaatst.  De kiosk stond centraal voor muziek. Het was een overdekte muziekkiosk waar de muziekgroep ‘Moed & Vlijt’ in groen uniform een concert gaf. De kiosk werd op feestdagen ingezet, maar ook voor de kermis. Door beschietingen in 1918 bleven de kerk, woningen en de kiosk niet gespaard. De kiosk verdween tegen 1973. In de zomer van 2018 werd er een tijdelijke kiosk voor wekelijkse optredens geplaatst en met succes werd deze benut.

In 1898 werd er een tramhalte aangelegd die de inwoners naar de ‘Tramstatie’ vernoemden. De stoomtram met lijn Kortrijk – Wakken was vervanging van de paardentram en werd als een leuke gebeurtenis aanzien. Deze stoomtram vervoerde goederen en personen en gaf een betere verbinding tussen buurgemeenten. De postbode wachtte de stoomtram op om postzakken af te halen of mee te geven. De volgende haltes in Kuurne waren Kuurne Brug, ’t Zweerd, ’t Kruiske, De Meiboom en De Herder. In 1923 werd de stoomtram vervangen door een dieseltram. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze verwoest en in 1995 door de buslijn vervangen.


Gebouwen


Activiteiten en evenementen

Fotogalerij


Literatuur


Externe links