Gebruiker:MemeSari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sayat-NovaAlgemene informatieVolledige naam: Harutyun Sayatyan Geboren: 14 juni 1712 Gestorven: 22 september 1795 Geboorteplaats: Tbilisi, Georgië Nationaliteit: ArmeensWerkBeroep: dichter, muzikant en Ashugh Familie Echgenote: Marmar

Sayat-Nova

Sayat-Nova ( Armeens: Սայաթ-Նովա ; Georgisch : საიათნოვა; Azeri/Perzisch : صیاد نوا)  is geboren in het jaar 1722 in Georgië en gestorven in het jaar 1795. Zijn werkelijke naam is Harutyun Sayatyan. Hij is een Armeense dichter, muzikant en ashugh . Hij heeft gedichten en liederen geschreven in meerder talen: Armeens, Georgisch, Azerbeidzjaans Turks en Perzisch.


Naam

Harutyun Sayatyan staat meer bekend onder zijn artiestennaam Sayat-Nova. Zijn artiestennaam heeft de vorm van vele betekenissen gekregen. Sommige lezen het als kleinzoon van Sayat of  jager van liederen anderen als "Lord of Song" of "King of Songs".


Biografie

De vader van Sayat-Nova, Karapet, was geboren in Adana of Aleppo. Zijn moeder, Sara, was geboren in Tiflis, Georgië. Sayat-Nova zelf is geboren in Tbilisi. Van jongs af aan leerde hij lezen en schrijven in het Armeens en Georgisch, hij  leerde ook het Arabisch alfabet. Op zijn twaalfde begon hij me het leren van weven en  in korte tijd leerde hij het techniek van te weven te bemeesteren. Hij was ook zeer getalenteerd in het schrijven van liederen, gedichten en het bespelen van de Tambur, Chonguri en kamancheh. Toen hij 15 jaar oud was werd hij zoals vele andere, bewoners van Tbilisi, gevangen genomen door Jezidische troepen en verkocht als slaaf aan vooral Arabische landen. Heel waarschijnlijk wordt hij verkocht in Turkije. Dit was tegelijk een groot ongeluk en een groot geluk. Hij werd inbegrepen in het orkest van het  leger van Nadir Shah. Daardoor reisde hij rond in Turkije, Perzië en Indië. In zijn werken spreekt hij over dat hij een positie had als muzikant in het koninklijk hof. De muzikant werd verliefd op, Anna,  een lid van de koninklijke familie. Zijn liefde voor Anna verwerkte hij in vele van zijn werken. Ook al was hun liefde wederzijds, was er een klasse verschil.  Toen ze inzagen dat hun liefde onmogelijk was, volgden er vele rouw gedichten. Nadat hij een tweede keer in contact kwaù met Anna, verliest hij zijn hoop voor hun liefde. Hij trouwt met een andere vrouw en krijgt 4 kinderen.


Werken

Er zijn in totaal 230 werken van Sayat-Nova overgeleverd ( 66 in het Armeens, 36 in het Georgisch, 125 in het Azerbeidjaans waarvan 7 onafgewerkt en 5 gemengde werken. Die werken zijn door zijn zoon, Ohan, opgeschreven geweest en bewaard. Eén van zijn hoofdthema's was de liefde. «Lieve parels en koralen die oprijzen uit de zee ... » («Ծովեն ելած թանգ մարքարիտ ու մարջան...») (uitgesproken als 'Tsoven Yelats thang marqarit oe marjan...') is het bekendste van zijn oudste werken, geschreven in 1742.


Einde

Het laatste deel van zijn leven sluit hij zich aan bij de Armeense kerk en verdiept hij zich in het kerkelijke leven. In september 1795 wordt Sayat-Nova vermoord tijdens een inval. Hij wordt begraven in de tuin van de kerk Surb-Gevorg (Sint-George).


Bronnen:

https://stringfixer.com/nl/Sayat-Nova

https://www.youtube.com/watch?v=vlxclR5g6Dc

http://armenianhouse.org/sayat-nova/bio-am.html

Referenties:

  • Charles Dowsett , (1997), Sayat'-Nova: een 18e-eeuwse troubadour: een biografische en literaire studie , ISBN 90-6831-795-4
  • [Sayat-Nova]. Encyclopædia Britannica.
  • De Kleur van Granaatappels - Sergei Parajanov