Gebruiker:MerelHulzink/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Weg[bewerken | brontekst bewerken]

De Weg (The Road) is een apocalyptisch sciencefiction boek uit 2006, geschreven door de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy. Het boek is voor het eerst vertaald naar het Nederlands in 2007.
In het boek wordt een vergane wereld beschreven. De aarde is vol sneeuw, ijs en duisternis. In dit grimmige Noord-Amerika moeten een vader en zijn jonge zoon zien te overleven. Hun bestemming van de vader en zoon is het warmere zuiden, hoewel ze niet weten of daar nog te leven is.
Het boek is verfilmd in 2009, met de originele titel: The Road.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Een niet nader beschreven ramp heeft er voor gezorgd dat de beschaving en al het leven op aarde is uitgestorven. Het land is grijs, duister en zonder leven. Een naamloze vader, wiens vrouw zelfmoord heeft gepleegd en zijn jonge zoon reizen door dit grimmige post-apocalyptische Noord-Amerika. De resterende mensen op aarde overleven door kannibalisme, dat wil zeggen het eten van familie en vrienden.

De vader beseft zich dat hij en de jongen de volgende winter niet zullen overleven en besluit te vertrekken naar het zuiden, niet wetende wat zich daar bevindt. Lopende langs de verlaten wegen komen ze vele gevaren tegen die deze gebroken wereld met zich mee brengt.

Naast de weinige spullen die zij in een winkelwagen meenemen, hebben ze een revolver met twee kogels. Onderweg gebruikt de vader één van de kogels om een man te vermoorden die een grote bedreiging vormt. De vader vertelt de jongen dat hij de laatste kogel moet gebruiken om eventueel zelfmoord te plegen. Ze ontsnappen aan de vermoorde man en ze worden gedwongen al hun bezittingen achter te laten. Ze ontdekken een bunker vol met eten en kleding, maar kunnen daar vanwege blootstelling aan gevaar niet lang blijven.

Ondertussen hoest de vader bloed op en uiteindelijk beseft hij dat hij stervende is. Desondanks probeert de vader de jongen te beschermen tegen de constante bedreigingen. De vader leert de zoon dat zij de ‘goede mensen’ zijn die ‘het vuur dragen’, dit houdt in dat zij zich niet overgeven aan het heersende kannibalisme.

Na de vele obstakels komen de twee uiteindelijk aan bij de oceaan. Daar blijkt dat het te gevaarlijk is en gaan ze in het binnenland opzoek naar voedsel. Tijdens het zoeken wordt vader met een pijl in zijn bovenbeen geschoten door de twee overgebleven bewoners van een dorp. Hij verliest hierdoor veel bloed en sterft uiteindelijk. In zijn laatste uren vertelt de vader aan zijn zoon dat hij het vuur dat in zijn binnenste zit verder moet dragen en dat hij de moed niet mag opgeven.

De rouwende zoon heeft geen idee wat hij nu moet doen en blijft bij zijn vaders lijk. Daar wordt hij gevonden door een man, die vertelt hen al een paar dagen te volgen. De jongen vraagt of hij het vuur ook draagt, waarop de man hem verzekerd dat hij geen mensen eet. De man blijkt samen te zijn met zijn vrouw en twee kleine kinderen. De jongen gaat aarzelend met hun mee en laat de vader achter.

Awards en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 kreeg Cormac McCarthy de Pulitzer Prize for Fiction. Het jaar erna de Premio Ignotus. In 2008 was De Weg genomineerd voor de IMPAC Award en in 2012 voor Best of the James Tait Black.

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

The Road is in 2009 verfilmd door John Hillcoat en het script is geschreven door Joe Penhall. De film kwam in 2010 in Nederland uit. In The Road speelde Viggo Mortensen, bekend van Lord of the Rings de vader en Kodi Smit-McPhee, de zoon.

De Weg is ook een inspiratie geweest voor twee video games. Resistance 3 uit 2011 en The last of Us uit 2013, ze zijn beide exclusief verkrijgbaar voor de PlayStation 3.

Thematiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Weg heeft een terugkomend thema zijnde waardigheid, respect en normen en waarden die de hoofdpersonen menselijk maken. In het boek is de mens gedepriveerd tot wezens, waarbij overleven centraal staat. In het verhaal stuiten de vader en zoon op de nieuwe cultuur, het kannibalisme, de macht en het geweld dat heerst. In De Weg zijn de vader en zoon degenen die 'het vuur dragen', zij behouden hun waardigheid tot mens. Het verhaal van deze twee gaat over de ethische kant van het leven, het geeft hun kracht om door te zetten en te overleven als de 'goede mensen'. In het boek zijn de grens tussen mens en dier vervaagd, de rollen zijn omgedraaid. In dit verhaal eet de mens niet het dier, maar eet de kannibaal de mens.

Het boek heeft een tweede belangrijk thema, vertrouwen. In het boek wordt dit op twee manieren vertoont. In het verhaal komen de vader en de jongen meerdere figuren tegen. De vader vertrouwt geen van die figuren, in tegen stelling tot de jongen, die wel vertrouwen toont in de zwervende oude man en de dief. In het verhaal komt het thema subtieler terug tussen de vader en zoon. De jongen vertrouwt op zijn vader voor informatie, leiding en geruststelling. Dit vertrouwen komt ook terug aan het einde van het verhaal, de jongen gaat zonder al te veel twijfel en aarzelingen mee met de onbekende familie.

De Weg heeft het derde thema, overlevingskracht en flexibiliteit. In het verhaal wordt er veel aandacht besteed aan de praktische aspecten van overleven, voedsel en onderdak staan centraal. In het boek wordt ook duidelijk gemaakt hoe veerkrachtige mensen overleven, welke voordelen zij hebben tegenover anderen. In De Weg overleven de twee voornamelijk door de vindingrijkheid die zij tonen, inventieve inspanning om gevonden objecten te recyclen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]