Naar inhoud springen

Gebruiker:MichellevL (WMNL)/Kladblok/NedendW

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom | Over het project   Activiteiten   Agenda   Media   Hulp & Overleg   Meedoen |

Contact

  Partners

Nederland en de Wereld Uitwisselingsplatform is online[bewerken | brontekst bewerken]

Na enkele maanden van voorbereiding lanceert Wikimedia Nederland het uitwisselingsplatform voor niet-Europees cultureel erfgoed (en) . Het doel van het platform is om te stimuleren dat er wereldwijd meer gebruik wordt gemaakt van materiaal uit Nederlandse collecties rondom niet-Europese landen. Het gaat dan vooral om materiaal in Nederlandse archieven, musea en bibliotheken dat relevant is voor mensen in landen waar Nederland historische banden mee heeft; zoals Indonesië, Sri Lanka, Brazilië, Ghana, Suriname en Zuid-Afrika.

Met name wil het platform contacten leggen tussen Nederlandse instellingen en de wereldwijde Wikimediabeweging. Maar het platform staat open voor iedereen die op zoek is naar niet-Europees cultureel erfgoed in Nederlandse collecties en is dus ook relevant voor onderwijs en onderzoek.

  • Nederlandse erfgoedinstellingen kunnen aangeven welke collecties zij hebben en kunnen in contact komen met Wikimedia-vrijwilligers wereldwijd.
  • Wikimedia-vrijwilligers en anderen krijgen inzicht in welke collecties en informatie te vinden zijn bij Nederlandse erfgoedinstellingen en kunnen eventueel verzoeken indienen voor digitalisering.
  • Kennisuitwisseling en samenwerking staat centraal op het uitwisselingsplatform.

Het platform is eenvoudig in gebruik. Door het aanmaken van een account kan men reageren op bestaande berichten en nieuwe berichten plaatsen. Daarnaast is er voor instellingen een speciale optie ingebouwd die resultaten zichtbaar maakt voor een groot publiek.

Het Nederland en de Wereld Uitwisselingsplatform maakt onderdeel uit van het project Nederland en de wereld (en) . Dit project is ontwikkeld door Wikimedia Nederland. Doel is zoveel mogelijk kennis en content vrij beschikbaar te maken die zich in Nederlandse collecties bevindt, maar heel erg relevant is voor mensen in landen waar Nederland door handel en koloniën historische banden mee heeft.

Het platform is ontwikkeld met een subsidie van DEN.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse aanwezigheid in andere landen heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van verzamelde objecten, archieven, gebouwen, steden, bedrijven, infrastructuur, taalgebruik, culinaire tradities etc, in zowel deze landen als ook in Nederland. Veel objecten in GLAM instellingen in Nederland en in deze landen tonen dit gemeenschappelijke verleden en de wederzijdse beïnvloeding. De landen waar dit voorkomt, noemen we ook wel GCE-landen (GCE: Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed).

Project Nederland en de wereld[bewerken | brontekst bewerken]

Met het project Nederland en de wereld wil Wikimedia Nederland zoveel mogelijk in Nederland aanwezige kennis en content vrij beschikbaar maken die in het bijzonder relevant is voor mensen in andere delen van de wereld. Maar ook wil WIkimedia Nederland helpen om kennis en content uit deze landen beschikbaar te maken en te verbinden met het materiaal dat in Nederland aanwezig is. Zo ondersteunen we Wikimedianen wereldwijd en geven de Wikimedia-projecten een bredere context en een completer verhaal van de onderdelen die vertellen over onze gezamenlijke geschiedenis.

Uitwisseling van kennis staat centraal, net als de ondersteuning van Wikimedianen. Hierbij zoeken we samenwerking met kennisinstellingen in Nederland, Wikimedia chapters en kennisinstellingen in GCE-landen en met gemeenschappen in Nederland met wortels in die delen van de wereld. Bij dit project is een belangrijk uitgangspunt dat de acties en activiteiten die worden georganiseerd niet van bovenaf worden verzonnen, maar juist uitgaan van de behoefte en ideeën binnen de groepen waarmee wordt samengewerkt. Centraal in het project is een internationale betrokken projectgroep.

Interesse en suggesties?[bewerken | brontekst bewerken]

  • Heb je ideeën over welke activiteiten we kunnen organiseren, hoe we het project zouden moeten inrichten of welke contacten/ partners onmisbaar zijn binnen het project?
  • Wil je een bijdrage leveren aan dit project en je inzetten voor Project Nederland en de wereld?
  • Wil je op de hoogte worden gehouden over de voortgang van het project?

Verzoeken voor materiaal kun je kwijt op het GCE Exchange platform. Of neem contact op met Wikimedia Nederland, info-at-wikimedia.nl