Naar inhoud springen

Gebruiker:MichellevL (WMNL)/Kladblok/Publiekdomeindag2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Edit-a-thon Publiek Domein Dag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2020 vervallen de auteursrechten op het werk van een groot aantal Nederlandse kunstenaars, omdat zij op dat moment meer dan 70 jaar geleden zijn overleden. Niet al deze makers beschikken al over een lemma op Wikipedia.

Daarom organiseert Wikimedia Nederland tijdens Publiek Domeindag 2020 bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum een edit-a-thon om encyclopediewaardige makers die toetreden tot het Publiek Domein van een artikel te voorzien.

Schrijf je mee om deze makers een plek te geven op Wikipedia? Voeg je gebruikersnaam hieronder toe:


Gewenste artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

De volledige lijst

Wat is Publiek Domein Dag?[bewerken | brontekst bewerken]

Auteursrechtelijke bescherming is tijdelijk. In Nederland is de vuistregel dat de duur van deze bescherming afloopt op 1 januari, 70 jaar na de dood van de maker. Daarom wordt 1 januari ook publiek domein dag genoemd. Op deze dag komen veel werken beschikbaar die niet meer auteursrechtelijk beschermd worden.

Op 10 januari 2020 besteden we aandacht aan de makers die in 1949 overleden zijn en hun werken die in het publieke domein terecht zijn gekomen. De dag vind plaats bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Kijk op ons programma voor overzicht van de sprekers en activiteiten.

Werken van deze mensen kunnen nu nieuw leven ingeblazen worden, ze kunnen worden toegevoegd aan Wikipedia, er kunnen overzichtspublicaties geschreven worden, etc.

Programma Publiek Domein Dag[bewerken | brontekst bewerken]

Publiek domein dag zal in 2020 plaatsvinden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De dag begint om 10:00 en eindigt om 17:00 met een borreltje.

Tijdens de dag vieren we de levens en creaties van makers die meer dan 70 jaar geleden overleden zijn. Op 1 januari volgend 70 jaar na het overlijden van een maker vervalt het auteursrecht. We hebben dan geen toestemming meer nodig om gebruik te mogen maken van deze werken.

Op de aanstaande publiek domein dag hebben we sprekers gevonden die zullen spreken over enkele van de makers die veel invloed hebben gehad op onze geschiedenis. Zo zullen we onder anderen de levens van architect Joseph Cuypers, graficus Frans Bosen, en schrijfster Henriëtte Blaauw uitlichten.

Niet alleen makers van vroeger worden in het spotlight gezet, ook makers die gebruik maken van publiek domein materiaal worden onder de aandacht gebracht. Zo worden de project Open Archief en RE:VIVE uitgelicht. Ook zal documentairemaker Pim Zwiers vertellen over zijn documentaire ‘de Getekende Hahn‘

Tenslotte hebben we een aantal interactieve workshops waarmee je zelf aan de slag kan gaan met het publiek domein materiaal van 2020. Er is een Wikimedia Editahton om publiek domein material op Wikipedia te zetten. Ook organiseren we workshop GIF’s maken waarmee je publiek domein materiaal nieuw leven in kan blazen.

Publiek Domein Dag is een jaarlijkse productie van de werkgroep Publiek Domein van de vereniging Open Nederland. De werkgroep is een samenwerking tussen Open Nederland, de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het EYE Filmmuseum, en Wikimedia Nederland.

Houd voor het hele programma de website www.publiekdomeindag.nl in de gaten.