Gebruiker:Mieke Krijger/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jordaanmuseum[bewerken | brontekst bewerken]

Deze pagina is in ontwikkeling


Stichting Jordaanmuseum werd in 2007 opgericht.

Het Jordaanmuseum is sinds oktober 2015 gehuisvest in een bijzonder 19de-eeuws pand, Palmstraat 92A. Woningcorporatie Ymere stelde deze woning ter beschikking ter gelegenheid van de herdenking van 100 jaar Volkshuisvestingsbeleid van de Gemeente Amsterdam. Het pand is onbewoonbaar verklaard en wacht, evenals aangrenzende panden, op een grondige opknapbeurt.

In dit pand worden lezingen en presentaties in woord en beeld gehouden en er zijn tentoonstellingen te zien. Bovendien is dit de startplek voor de excursies die het museum organiseert, zoals de Gangenwandelingen.


De Beletage

Op de beletage worden netwerkbijeenkomsten, lezingen en presentaties in woord en beeld gehouden te midden van de tentoonstellingen die wij hier sinds oktober 2015 organiseren:

- 100 jaar Gemeentelijk Volkshuisvestingsbeleid;

- Bij ons in de Jordaan. Kinderen van de Theo Thijssenschool fotograferen hun buurt;

- Fototentoonstelling over gangen;

- Fototentoonstelling Hans Gilberg, te zien sinds 17 september 2016.


Het souterrain Het souterrain is als kelderwoning ingericht. Hier krijgt men een indruk wat het betekende te wonen in een "onbewoonbaar verklaarde" kelderwoning van slechts 1.80 m hoog. Aandacht is er voor: de woongeschiedenis van het pand; de gangennamen in de Noord-Jordaan die zijn vernoemd naar ambachten. Foto's uit 1898 zijn levensgroot afgebeeld. Zo staat U hier oog in oog met een bewoner van een onbewoonbaar verklaarde kelderwoning uit 1898 van slechts 1.52 meter.


Nog drie projecten van het Jordaanmuseum

Daarnaast zijn andere projecten van het Jordaanmuseum te bezoeken.


Het Gangenproject, Willemsstraat 22 - 110[bewerken | brontekst bewerken]

Gangennaambordenproject[bewerken | brontekst bewerken]

Tentoonstelling De Jordaancultuur, Vinkenstraat 185[bewerken | brontekst bewerken]

De permanente tentoonstelling De Jordaancultuur, ingericht in de publieksruimten van woonzorgcentrum De Rietvinck, kunt u elke dag gratis bezoeken. Deze expositie gaat over oproeren in de Jordaan, over hartstochten, armoede, vertwijfeling en verzet. Daar zijn revues en liedjes over geschreven die op straat en in de vele theaters werden opgevoerd. Speciale aandacht is er voor de schrijver Israël Querido, die begin twintigste eeuw leefde te midden van al die vrouwen en mannen die model hebben gestaan voor de personages in zijn boeken.

Voor deze tentoonstelling tekende beeldend kunstenaar Anke Louwerse portretten van Jordanezen en Theo Uytenhaak maakte drie series fotoportretten. De Jordaancultuur, De Rietvinck, Vinkenstraat 185, dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur