Gebruiker:Milliped/Maplink/Kookboek werken met GeoJson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kookboek hoe te werken met GeoJson op Wikipedia

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Veel artikelen op Wikipedia hebben baat bij het toevoegen van geografische informatie. De vraag waar iets is wordt sneller opgenomen als er een kaart wordt weergegeven. Of het nu gaat over de plaats in een land van een stad, of de locatie van een meer, het is handig om iets te kunnen plaatsen. Traditioneel wordt op Wikipedia deze informatie als een punt gegeven. Veel geografische informatie bestaat niet uit een enkel punt. Als je denkt aan een verspreidingsgebied van een diersoort, of de loop van een rivier, of de vorm van een meer of de omtrek van een gemeente of land, of de route van een spoorlijn of snelweg zijn dit allen typen van geografische informatie die zich er erg toe lenen om op een kaart te worden weergeven, maar dan als vorm, of als lijn. Voorheen betekende dit dat er een kaart moest worden gemaakt, hetgeen een bepaalde grafische vaardigheid vereist. In veel gevallen werden hier ook geen bronnen bij aangegeven. Sinds een tijd bestaat er echter tadaah! het sjabloon Maplink, waarmee redelijk eenvoudig ruimtelijke informatie op een kaart af te beelden is. Dit kookboek poogt het gebruik hiervan te vergemakkelijken.

Maplink sjabloon[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene uitleg over Maplink. {{maplink}}


Wanneer zelfgemaakte kaartjes soms beter zijn[bewerken | brontekst bewerken]

(Algemeen kartografisch verhaal, "waarom de kaart van Berlijn met een witte vlek wel degelijk zinvol was", etcetera)

Wanneer sjabloon positiekaart je vriend is[bewerken | brontekst bewerken]

En hoe dat te gebruiken: Zie hier hoe een positiekaart te maken. Eigenlijk is dit inmiddels vooral zinvol als je een andere achtergrondkaart wil, zoals bijvoorbeeld een historische kaart, of een kaart met alleen specifieke lagen weer te geven. Let wel, sjabloon Positiekaart kan alleen punten weergeven.

Wanneer te werken met Maplink en data direct van Open Street Map[bewerken | brontekst bewerken]

Open Street Map data is afhankelijk van de mores van de OpenStreetMap community waar gegevens vandaan gehaald worden. In een aantal gevallen komen die mores niet overeen, vaak in het geval van abstracte lagen (denk historische stadsgezichten, specifieke bestuurseenheden die niet geheel aanvaard zijn (NS regio's etc.), maar ook historische gegevens (verdwenen gemeentes, gewijzigde gemeentegrenzen, verdwenen of veranderde wegnummering, busroutes etc, verdwenen gebouwen etc.). Voor bestaande gegevens zal OSM betrouwbaarder en accurater zijn, en vaak een betere bron aanbieden dan cartografische data die van Commons afkomstig is. Als er echter gekozen wordt voor het gebruik van geoinformatie die niet op OSM staat kan deze in de vorm van GeoJson bestanden op Commons geplaatst worden. Dit kookboek is er om deze procedure uit de doeken te doen.

Geojson maken met geojson.io[bewerken | brontekst bewerken]

Site: Geojson.io (stap voor stap procedure hoe een geojson te maken, ook al is het supersimpel.

Een voorbeeld van directe geojson.io output staat hier.

De geojson van geojson.io converteren naar gebruik op Commons:Data[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorbeeld van hierboven staat geconverteerd hier.

licentie[bewerken | brontekst bewerken]

Stappen voor de vindbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

pimpen van kleurtjes en lijndiktes[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik met Maplink[bewerken | brontekst bewerken]

Simpel vorbeeld met enkele maplink hier

Meerdere datasets in hetzelfde kaartje gebruiken met Switch[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld hier.


Simplificatie met een voorgesteld Toolserver frontend[bewerken | brontekst bewerken]