Gebruiker:Milliped/Oral History

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kladblokje voor een Oral History project

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Per Wikimedia en Jimbo, het vergaren en toegankelijk maken van alle menselijke kennis. Meer precies, het ontsluiten van niet-geschreven kennis.

Outline[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontsluiten van kennis in academische zin en op Wikipedia beroept zich op geschreven bronnen. Dat dit lacunes laat voor sommige soorten kennis is in de academische wereld al jaren bekend; er zijn culturen zonder grote geschreven traditie, en ook in modernere sociale bewegingen zoals de vrouwenbeweging uit de jaren '70 en de krakersbeweging was een geschreven documentatie niet gebruikelijk. Ook in andere contexten zoals dorpsgeschiedenissen is een geschreven record niet beschikbaar,maar de verhalen vaak wel. Het idee van dit project is het registreren van de verhalen van mensen die iets hebben meegemaakt in een al dan niet historische context, en deze te ontsluiten.

Registreren van verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van het project is een app, die het mogelijk maakt de verhalen van mensen op te nemen, in audio (en eventueel videoformaat (*)). De opgenomen verhalen kunnen in de app getagd en van andere metadata voorzien worden. De opgenomen en getagde verhalen worden als audio (en/of video)bestand met metatags opgeslagen in een centrale repository (wellicht Wikimedia Commons).

Toegankelijk maken van verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

De uitdaging is het vindbaar maken van verhalen voor onderzoekers of geinteresseerden. Een zoekmachine voor gesproken tekst is er nog niet, maar dit doel kan op andere wijze bereikt worden. Of op termijn het zoeken in het gehele corpus naar een specifieke term die relevant is waarschijnlijk ook een stevige uitdaging.

Tags en metadata[bewerken | brontekst bewerken]

Een allereerste fase van het toegankelijkheid van de verhalen zal gebaseerd zijn op de tags en metadata die met de opgeslagen bestanden worden meegegeven. Hierbij hoort waarschijnlijk ook het opzetten van een categorieboom, waarbij eventueel ook met Wikipedia/Commons en Wikidata meegelift kan worden.

Transcriptie[bewerken | brontekst bewerken]

Een tweede fase zou zijn de opgenomen en opgeslagen verhalen toegankelijk te maken is transcriptie; de staat van de technologie maakt het waarschijnlijk dat er in eerste instantie handmatig wijze getranscribeerd moeten worden. De kans op verhalen die verteld zijn in zware dialecten, of van ouderdom lastige sprekende mensen of zelfs ongangbare talen is groot. Echter, de technologie schrijdt voor, en de kans dat op termijn transcriptiesoftware als ondersteuning of zelfs zelfstandig een een verhaal kan transcriberen is zeer wel aanwezig.

Vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

Op termijn zal voor ontsluiting vertaling naar andere eventueel gangbaarder talen noodzakelijk zijn; een vertaaloptie meegeven na transcriptie zou mogelijk zijn, maar eventueel ook het navertellen in een gangbaarder taal (dit zou vanuit de app kunnen en vindbaar gemaakt. Automatisch vertalen van getranscribeerde tekst is een mogelijkheid, maar de ervaring met vertaaltools op Wikipedia leert dat dit nog lang geen effectief middel is.


Licentie[bewerken | brontekst bewerken]

De licentiëring zou via de voor Wikimedia gangbare vrij licenties moeten gebeuren. Vrijgave zou ook in de app moeten gebeuren.

Andere opmerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Interview technieken[bewerken | brontekst bewerken]

Niet iedereen is een geboren interviewer, de app en site zouden tutorials moeten aanbieden met een aantal basic interviewtechnieken, of een korte tutorial hoe een oral history interview te houden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Nog niet helemaal uitgekristalliseerd, Meshrab is een niet ongebruikelijke term voor verhaalvertelkunst, maar daar kan over gediscussieerd worden.

Tags[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scopetags. Waar gaat het verhaal over? Op zich is waarschijnlijk: hoe kleiner de scope, hoe nuttiger het verhaal. Maar vermoedelijk kan er in een algemeen "opa, vertel eens over je leven" verhaal ook nuttige info zitten, het is er alleen lastiger uit te halen dan als je een scope "opa, verteleens over je diensttijd in 1962 in Nieuw-Guinea" is.
  • periode tags
  • locatie tags
  • Een idee is het toevoegen van kwaliteitstags. De interviewer kan dat al doen, eventueel zou er een ratingsysteem kunnen worden toegevoegd voor ieder verhaal (betrouwbaarheid van de verteller, pertinentie van verhaal)

FAQ[bewerken | brontekst bewerken]

Is Oral History in scope met Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Nee, Wikipedia vereist betrouwbare bronnen. In Oral History is het goed mogelijk dat er onzin beweerd wordt, Oral History is bronmateriaal, geen exegese.