Gebruiker:Mvmac/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Caravanbouw Cosmopoliet N.V.[bewerken | brontekst bewerken]

De firma Berwi uit Winschoten bouwde van 1957 tot en met 196x naast hun gangbare assortiment aan carrosserieën en brandweerwagens ook caravans onder de naam Caravanbouw Cosmopoliet N.V. Het bedrijf stond ingeschreven van 1958 tot en met 1972. Ontwerpen van de caravans kwamen van de hand van Joh Bouchette, die de eerste 3 modellen tekende. Door onenigheid werd de samenwerking met Bouchette gestopt en werden de Brenner en Simplon nog geproduceerd.

Cosmopoliet Nomade[bewerken | brontekst bewerken]

De Cosmopoliet was een zeer kleine caravan opgebouwd uit een klein stalen onderstel met een Bruynzeel (watervast verlijmd) hechthouten opbouw [10]. Deze werd gemaakt van 1957 tot en met 1959. Door zijn lage gewicht was hij geschikt om door bijvoorbeeld een Fiat 500 getrokken te worden.

Vouw-Cosmopoliet[bewerken | brontekst bewerken]

Voor wereldreiziger Wim Dussel en Peter Hissink werd in 1958 een vouwwagen gemaakt op basis van de Nomade.

Cosmopoliet Zigeuner[bewerken | brontekst bewerken]

De Zigeuner had net als de Cosmopoliet een houten opbouw en ook de ingang van achteren. Onder het uitstekend stuk van het dak, bevond zich de tent die als een harmonica daar zat opgeborgen.

Cosmopoliet Grand Routier[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals zovele carrosserieën was de Grand Routiers verkrijgbaar in verschillend gelakte uitvoeringen en werd geproduceerd eind jaren 50.

Cosmopoliet Brenner[bewerken | brontekst bewerken]

1959 werd de Brenner vervaardigd, welke qua vormgeving sterk afweek van de eerdere modellen.

Cosmopoliet Simplon[bewerken | brontekst bewerken]

De Simplon was een kleinere model, gelijkvormig aan de Brenner. Uiterlijk had deze een afwijkend gevormd achterraam, ontbrekende flank streepjes en de deur was niet deelbaar.