Naar inhoud springen

Gebruiker:Noorman Eric de/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eric de Noorman is niet alléén een stripfiguur...

Het is sinds begin jaren '60 tevens de bijnaam van Eric Joseph Swolfs. Geboren in Borgerhout / Antwerpen op 27 april 1959.

Hij verhuisde al snel naar Geel en woonde in de "Statiestraat nr. 4" naast Apotheek Aerts.

Apotheker Albert "van de Fak" doopte hem toen als Eric "de Noorman".

"De Noorman" groeide op naast een muzikale buurman (+Marcel Claes) en vlak bij platenzaak "de SAMM". Ook de toenmalige discobar 'Staccato' was altijd in de buurt. De muziek werd hem als het ware 'ingelepeld'.

Na een aantal jaren Geelse muziekschool (notenleer door Alice Van Haeren en drum door dhr. Verbeecke en dhr. Vantendeloo) werd hij gefascineerd door de piratenzenders op de Noordzee. (Radio Veronica, Radio Noordzee, Radio Caroline en Radio Mi-Amigo...). Na het verdwijnen van de piratenzenders dook het fenomeen "Vrije radio" op.

In 1979 startte in Geel een vrije radio van de studentenvereniging "Atomos" op. Bij navraag om aan te sluiten bleek echter alléén financiële steun welkom. Met behulp van een student ingenieur werd in een "sigarenkistje" een transistorradio omgebouwd tot "Radio Zatteliet", met een bereik van goed 750 meter, anders was het géén piraat. (Bereikbaarheid Politie en Rijkswacht in de Nieuwstraat). Intussen waren er ook al Radio Prutske en Radio 2440 met ook een beperkt zendbereik actief.

Na contact van Radio Zatteliet met Radio 2440, en met de aankondiging dat Radio Zatteliet zou uitbreiden naar een zendvermogen van 20 Watt, werd besloten om één (grote) zender over te houden : "Radio 2440".

"Radio 2440" werd zéér geliefd en werd véél beluisterd met o.a. een 5de plaats in een luister dichtheid onderzoek van de Gazet van Antwerpen. Ook activiteiten op o.a. de Geelse Handelsbeurs, de Bouwbeurs, en de Geelse braderijen mochten niet ontbreken....

Na goed zes jaar kwam er een einde aan de dagelijkse live-uitzendingen van Radio 2440. Mede door de onkosten die hoog opliepen, en door de keten-vorming van de vrije radio's veranderde de naam van Radio 2440 in Xtra-FM en later in Radio Vlaanderen....

Verscheidene DJ's / bestuursleden namen ontslag of verhuisden naar andere stations waaronder - voor 'de Noorman' - : Radio Power (Zammel), Radio Mi-Amigo en Geel FM (Geel Centrum).... Ook de G.R.O.S. werd opgericht : een uitloper van Radio 2440 met ex-medewerkers.

De 'Geelse Radio Omroepstichting' bracht live sportverslaggeving van de voetbalmatchen van het toenmalige KFC Verbroedering Geel, via de zenders van XtraFM en Radio Mi-Amigo. (De populaire 'Sport-Telex' met Berten van Vlaanderen (Regie), Raf Peeters (Verslaggeving), Harry de Neef (Regie Assistentie), Jurgen Staussens (Studio technieker) en Eric de Noorman (Presentator).

Ook de G.R.O.S. is na verloop van tijd (eind jaren '90) met zijn activiteiten gestopt, en zo werd het een tijdje stil rond "Eric de Noorman".

Vooral professionele activiteiten, (Bij K-S-H Plastics en opvolgers, & bij CIPAL) waren toen mijn prioriteiten...

Tot in het jaar 2006.....

Niks aan de hand.... tot Kiné Chris Van Hooreweghe mij tijdens een verzorging vertelde dat er ook "Internet-Radio" bestond, en dat ik "dat niet kon".....

op 09.12.2006 is dan officieel "e-Radio 2440" ontstaan, na véél experimenteren en nachtelijke uurtjes ben ik er nog steeds : élke zaterdag en zondag van 12.00 tot 00.00 uur op https://www.e-radio2440.com/