Gebruiker:Nunquamsequitur/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Neflac Neflac (de Nederlandse Fluit Academie) is een stichting die zich inzet voor talentontwikkeling, inspiratie, motivatie en verbreding van vaardigheden voor dwarsfluitleerlingen van 9-18 jaar uit Nederland en jonge internationale dwarsfluitprofessionals tot 30 jaar. Ze doen dat middels scholings- en inspiratiedagen, concerten en de uitgave van bladmuziek.


Korte inleiding Neflac is opgericht in januari 2009, als initiatief van Emily Beynon, solo fluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest, en zakenvrouw Suzanne Wolff.

Het was voor Emily Beynon direct duidelijk toen zij bij het Koninklijk Concertgebouworkest de solo fluit plek ging bezetten, dat zij als Britse iets terug wilde geven aan de Nederlandse fluitjeugd en -jongeren. Maar het lesgeven aan het conservatorium leidde er niet toe dat er meer Nederlandse studenten kwamen. Integendeel, het percentage buitenlanders werd steeds groter. En de fluitsectie van ‘haar’ orkest was de enige sectie geen Nederlandse musicus. Met alleen nog buitenlandse studenten was er geen zicht op dat dit in de toekomst kon gaan veranderen. De enige mogelijkheid om hier iets aan te doen was de enthousiaste fluitleerling en het talent jonger te begeleiden en fluitspelen zo leuk en boeiend te maken dat jongeren door zouden gaan met spelen. Rond dezelfde tijd liep Suzanne Wolff rond met de vraag hoe je kinderen en jongeren structureel kan inspireren en motiveren, zodat zij doorgaan met fluitspelen of muziek maken in het algemeen in een periode van hun leven dat stoppen op de loer ligt (school, sport etc.).

Na intensieve gespreken tussen beide vrouwen is het idee geboren om een Zomeracademie op te zetten waar een intenstief programma hand in hand zou gaan met een superleuke en gezellige week. Doelgroepen de 13 t/m 18 jarige enthousiaste/getalenteerde fluitleerlingen en de jonge fluitprofessionals uit binnen- en buitenland tot 30 jaar. Als thuisbasis voor de Zomeracademie werd Rhederoord gevonden, een inspirerende omgeving waar de fluit optimaal tot haar recht kon komen. Na het eerste jaar zijn in de loop der jaren steeds meer cursusmomenten toegevoegd, werd de doelgroep uitgebreid met 9 t/m 12 jarigen, kwam de fluitdocent steeds meer in beeld, ensembles opgericht en bijzondere projecten gedaan. Neflac blijft zichzelf ontwikkelen en opnieuw uitvinden.

Belangrijk uitgangspunt bij Neflac is, dat het cursusgeld zo laag is, dat prijs geen drempel is voor deelname. Anderzijds moet het programma van top kwaliteit zijn zodat ook het beste van de leerling gevraagd kan worden. Neflac is financieel duurzaam, maar heeft geen eigen verdienmodel. De financiën die mogelijk maken dat Neflac zoveel jongeren kan begeleiden komen voor een groot deel van fondsen, stichtingen, bedrijven en particulieren.

De artistieke invulling van Neflac is in handen van Emily Beynon en de Neflac docenten Wieke Karsten en Jeroen Bron (beide docent Koninklijk Conservatorium Den Haag en privé lespraktijk). Suzanne Wolff is zakelijk leider.

De stichting Nederlandse Fluit Academie heeft een onafhankelijk en actief bestuur, bestaande uit Gilles Everts (voorzitter), Tanja Hoetjer (secretaris) en Julie Bijlstra - Verkerk (penningmeester).


Missie & Visie Missie EEN LEVENDIGE FLUITCOMMUNITY IN NEDERLAND! Verbinding via muzikale ontwikkeling en culturele samenwerking.

Visie: Neflac wil zoveel mogelijk mensen in Nederland met dwarsfluit in aanraking laten komen via educatie in de breedste zin en concerten in alle soorten en maten. Daarnaast geeft Neflac de dwarsfluit een volwaardige plek in de Nederlandse samenleving door het instrument een eigen, onderscheidende identiteit en uitstraling te geven. Belangrijk in de filosofie van Neflac is, dat de mens op de eerste plaats komt, dan de musicus en ten slotte is de fluitist in iemand van belang. Niet het absolute niveau telt, maar bij Neflac gaat het erom het beste in iemand naar boven te laten komen. De mens (kind, jongere, volwassene) moet plezier hebben in muziek maken, in dit geval fluitspelen. En de ambitie of het enthousiasme hebben om zich muzikaal met dit instrument te willen ontwikkelen.


Doelgroepen: Bij Neflac wordt gewerkt met de volgende doelgroepen: – Neflac Talent Klas (NTK, 13-18 jaar) voor enthousiaste of getalenteerde fluitleerlingen – Young International Professionals (YIP, -30 jr) voor fluitisten die (bijna) klaar zijn met het conservatorium of net met hun loopbaan gestart zijn. Auditie en sollicitatietraining -Fluitdocenten


Ensembles Emily Beynon heeft vanaf het begin het belang van samenspel voor muzikale ontwikkeling onderstreept. Daarnaast geeft samenspel heel veel plezier en zorgt het ervoor dat het plezier in muziek maken blijft behouden. ‘Door samenspel komt muziek tot leven’. Onder de vleugels van Neflac zijn verschillende ensembles ontstaan. De ensembles staan daarin model voor eenieder die fluit speelt.

Neflac Ensemble is in 2011 opgericht en speelt muziek van barok tot hedendaags. Het ensemble bestaat uit 9 à 10 fluitisten (allen Neflac cursisten), van wie de meeste tussen 15 en 18 jaar. De combinatie van jong talent met kersverse professionals en ervaren topfluitisten garandeert kwaliteit en jeugdig enthousiasme: serieus als professionals met het élan van de jeugd.

Fluitsextet 6Sense bestaat uit 6 jonge fluitprofessionals die ieder afzonderlijk beschikken over unieke karakters en artistieke kwaliteiten. Enthousiast, gedreven, professioneel, veelzijdig, en samen een dynamisch muzikaal ensemble met een groot contrast aan repertoire. Originele composities worden afgewisseld met (eigen) arrangementen uit alle stijlperiodes, gespeeld op alle instrumenten in de fluitfamilie. De piccolo wordt soepel verruild voor een basfluit.

Art Root Collective is in een ensemble van 20 muzikanten ontstaan in 2017 uit samenwerking met Stichting de Vrolijkheid. 14 jonge muzikanten uit verschillende asielzoekercentra en met verschillende muzikale en culturele achtergronden werden – onder begeleiding van fluitiste Maaike van der Linde en violiste Geerte de Koe – samengebracht met 6 jonge fluitisten van Neflac. Een week lang schreven en componeerden ze hun eigen repertoire in Akoesticum. De Zomeracademie werd afgesloten met een concert op Grachtenfestival in Amterdam, wat een groot succes was. Inmiddels heeft Art Root Collective vijf eigen arrangementen opgenomen, een promo video gelanceerd en opgetreden op o.a. Bevrijdingsfestival Zwolle verzorgd en 4 videoclips gemaakt.


Focus Neflac organiseert jaarlijks een aantal cursus- en coachingdagen, organiseert concerten en initieert bijzondere projecten. Belangrijkste event in het jaar is en blijft de Zomeracademie die traditiegetrouw wordt afgesloten met een concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw

Omdat Emily Beynon de fluit in al haar variëteit wil uitdragen is op 9 november 2014 het 5-jarig bestaan gevierd met een groots Lustrumconcert in TivoliVredenburg waar een 600-koppig fluitorkest met alle fluiten, van piccolo t/m contrabasfluit, bespeelden. Andere grote namen bij dit concert waren Roberta Alexander, Niels van Hoorn, Thijs van Leer en Eric Vloeimans.


Neflac Flute Series Om samenspel te bevorderen wordt in samenwerking met Fluitnoten.nl de Neflac Flute Series uitgegeven. De Neflac Flute Series is muziek speciaal voor dwarsfluitensemble en fluitorkesten. Veel van de bewerkingen in deze serie zijn gemaakt door fluitist/Neflac docent Jeroen Bron.


Links: www.neflac.nl https://www.youtube.com/channel/UCs_pK0bXeKzsIVo-K4jvGBA https://www.facebook.com/nederlandsefluit.academie/ https://www.instagram.com/neflac_flute/ http://nza2017.blogspot.com/ https://www.facebook.com/Art-Root-Collective-1978361762486309/