Naar inhoud springen

Gebruiker:Nyiratamu/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Na hun afstuderen richtten Kasha Jacqueline Nabagesera en haar vrienden in 2003 de FARUG[1], Freedom and Roam Uganda, op. Zij getuigden over zichzelf en deelden hun ervaringen van Ugandese vrouwen die slachtoffers zijn van discriminatie en ook van geweld en intimidaties omwille van hun gender beleving of van hun sexuele geaardheid. De FARUG was als organisatie baanbrekend in hun strijd rond seksuele geaardheid en hun recht op de eigen genderidentiteit, een eerste in zijn soort in Oeganda. Kasha leidde de organisatie gedurende tien jaar en trad op 4 juli 2013 terug als directeur van Freedom en Roam Uganda.

Kasha Jacqueline Nabagesera vervult een voortrekkersrol, zij biedt een verhaal aan aan de vele leden van de LHBTI-gemeenschap die zich verloren, afgewezen of alleen voelen. Door elkaar te ontmoeten delen ze de gemeenschappelijke ervaringen en verenigen ze zich. Ze spreekt daarom over haar 'lieve familie van over de hele wereld' die ze heeft mogen ontmoeten en leren kennen want "het is erg belangrijk dat we zijn wie we zijn (...) Onze zwart huidskleur moet ons fierheid geven en mag nooit meer een reden zijn om als minderwaardig beschouwd worden. Het is belangrijk dat we werken en grootsheid voor onszelf bereiken in plaats van te wachten tot anderen dat voor ons doen. We kunnen het ons niet veroorloven onze kop in het zand te steken en medelijden met onszelf te hebben. Laat ons fier rechtop staan, onze hoofden hoog en trots, laat ons van deze wereld een betere plaats maken door gerechtigheid en gelijkheid, vrijheid en bevrijding. ".


Kasha wordt beschouwd als de 'founding mother' van de Oegandese LHBTI-burgerrechtenbeweging. Al in 1999, ze was toen 19 jaar, voerde ze publiekelijk campagne om een einde te maken aan de homofobie in Oeganda waar homoseksualiteit illegaal is.[2]

In 2010 publiceerde de Rolling Stone, een Oegandese krant, een lijst met namen en foto's van personen die verklaarden homo te zijn, met daarop de tekst "Hang Them". Op deze lijst stonden ook de namen van Kasha en haar collega David Kato. Het paar startten een rechtzaak op tegen deze krant en legde daarmee een norm op voor de mensenrechten in Oeganda. Kasha Nabagesera gaf als reden voor hun aktie op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer omwille van aanzetten tot geweld.

David Kato werd na deze juridische strijd met de krant vermoord. [5] Vanuit de FARUG bleef Kasha vechten om homoseksualiteit in Oeganda te decriminaliseren door de Oegandese Anti-Homosexuality Bill te omzeilen; In dit wetsvoorstel worden strenge straffen opgelegd, gaande van gevangenisstraffen tot de doodstraf. Bovendien schrijft het wetsvoorstel voor dat burgers die geen homo's en lesbiennes aan de autoriteiten aangeven, maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen.[3]

In 2010 opende Nabagesera de enige Oegandese bar voor LHBTI-mensen. Sappho-eilanden, de bar, lag in een buitenwijk van Kampala. Het werd in 2011 gesloten.

Kasha Jacqueline Nabagesera concentreert nu haar inspanningen op de belangenbehartiging en lobbyen namens Afrika bij de Verenigde Naties, de Afrikaanse Commissie en de Europese Unie. Ze werkt momenteel aan het Project Planning, Administration, Advocacy en Leadership (PAL) -project en een speciaal programma genaamd Reclaiming the Media, om de andere visie over de LHBTI-gemeenschap te presenteren aan de Oegandezen en de onlangs vastgestelde antihomoseksualiteitswet van Uganda te laten schrappen.Dit heeft een ongelofelijk crisis gecreëerd voor de LGBT-gemeenschap in Uganda.

Kasha is het enige lid van de LHBTI-beweging uit de jaren 90 die nog steeds in Oeganda leeft.

  1. Website FARUG.
  2. (en) Ugandan gay activist wins award. BBC News (4 mei 2011). Geraadpleegd op 20 mei 2018.
  3. (en) Kasha N Jacqueline in Oslo Freedom Forum.