Gebruiker:OlafJanssen/KladblokGWTCursus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cursus: Grootschalig afbeeldingen uploaden naar Wikimedia Commons[bewerken | brontekst bewerken]

GLAM-WIKI
GLAM-WIKI

Check:

  1. Werk je voor een museum, archief, bibliotheek, universiteit of soortgelijke collectiehoudende erfgoed- of kennisinstelling?
  2. En zet je wel eens rechtenvrije of vrij gelicenseerde afbeeldingen uit die collectie op Wikimedia Commons?
  3. Doe je dit nu nog vooral één voor één met de hand, maar zou je dit liever grootschaliger en geautomatiseerder willen aanpakken?

Als het antwoord 3x Ja is, dan is deze cursus mogelijk iets voor jou!

In deze cursus leer je stap voor stap omgaan met de GLAMwiki Toolset , een hulpmiddel waarmee erfgoedinstellingen grote hoeveelheden collectiecontent (meestal afbeeldingen) naar Wikimedia Commons kunnen uploaden.

Het Rijksmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, Naturalis en andere instellingen hebben er inmiddels meer dan 1 miljoen afbeeldingen mee geupload.


Twee delen[bewerken | brontekst bewerken]

Lees hieronder eerst "Welke collecties zijn geschikt?" om te bepalen of jouw collectie geschikt is voor deze cursus, of daarvoor geschikt gemaakt kan worden. Neem bij twijfel contact op met de cursusleider.

Deze cursus bestaat uit twee delen:

Deel 1: Voorbereiding, in de eerste drie weken van oktober

Tijdens de eerste drie weken van oktober tref je de benodigde voorbereidingen om de afbeeldingen met bijbehorende beschrijvingen (metadata in XML) uit je collectie klaar te maken voor Wikimedia Commons en de GLAMwiki Toolset. Je ontvangt daartoe per email een aantal tutorials die je stapsgewijs doorloopt. Daarnaast tref je op Wikimedia Commons de nodige voorbereidingen om uiteindelijk je collectiemateriaal niet alleen goed en herkenbaar te presenteren, maar ook om hergebruik ervan meetbaar te maken. Bovendien kun je al met een testversie van de Toolset in een afgeschermde omgeving kennismaken.

  • De cursusleider biedt deze drie weken waar nodig ondersteuning per email en telefoon.
  • Benodigde inzet: pm. 3-10 uur in totaal, afhankelijk van je ervaring met Wikimedia Commons en de kwaliteit van de collectiemetadata.

Deel 2: Bijeenkomst op 25 oktober, 13:30-16:00, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

In de middag van 25 oktober ga je o.l.v. de cursusleider met de XML-metadata die je hebt voorbereid aan de slag om deze verder te optimaliseren voor de Toolset. Je doet XML-manipulaties en a.d.h.v. een aantal tussentijdse testen met de Toolset optimaliseer je de metadata verder. Uiteindelijk is de XML goed genoeg voor de daadwerkelijke upload met de Toolset. Binnen enkele minuten zullen dan de eerste afbeeldingen uit je collectie op Wikimedia Commons verschijnen, inclusief goede beschrijvingen en met jouw instelling als duidelijke afzender.

  • Benodigde inzet: 2,5 uur, 13:30-16:00 op donderdag 25 oktober.

Welke collecties zijn geschikt?[bewerken | brontekst bewerken]

Een collectie afbeeldingen die je met de Toolset op Wikimedia Commons wilt plaatsen moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Formaat: De afbeeldingen zijn in jpg- of tiff-formaat, bij voorkeur in hoge resolutie
  2. Online: De afbeeldingen staan online (of kunnen tijdelijk online gezet worden) en zijn via een directe URL te downloaden (http://domein.tld/...../afbeelding.jpg)
  3. Licentie: De afbeeldingen zitten in het publieke domein, of zijn onder Creative Commons gelicenseerd
  4. Metadata: Voor elke afbeelding is een individuele beschrijving (metadata) in platte XML voorhanden, of deze kan gemaakt worden. Elke afbeelding is bovendien op een uniforme manier beschreven.
  5. XML-bestand: De individuele XML-beschrijvingen zijn in een (1) overkoepelend, plat XML-bestand gegroepeerd, of dit .xml bestand kan gemaakt worden
  6. Aantal afbeeldingen: De collectie mag duizenden (of zelfs tienduizenden ) afbeeldingen bevatten, maar voor de workshop zijn 50-500 beelden ideaal.

Benodigde kennis en middelen[bewerken | brontekst bewerken]

Om met succes aan deze workshop deel te kunnen nemen gelden een paar vereisten:

  • Je hebt als bijdrager ervaring met Wikimedia Commons. Zo heb je al eens handmatig afbeeldingen geupload, weet je wat Sjablonen, Infoboxen en Categorieën zijn, en heb je ervaring met Wiki-broncode.
  • Je hebt ervaring met XML en schrikt er niet voor terug om XML-bomen te manipuleren, bv. d.m.v. slimme Zoek-Vervang-opdrachten en waar nodig (eenvoudige) reguliere expressies
  • Je hebt een eigen laptop met daarop een XML-editor, bij voorkeur een die reguliere expressies aankan, zoals Notepad++ of Oxygen XML-editor.

Aantal deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers

Kosten & inschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze cursus is gratis. Je kunt hem alleen volgen als je ook deelneemt aan de <Publiek domein Masterclass link> in de ochtend van 25 oktober. De inschrijvingskosten daarvoor bedragen 75 eur. Inschrijven doe je <hier link>

Cursusleiding & vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze cursus wordt gegeven door Olaf Janssen, Wikimedia-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek. Contact: olaf.janssen-at-kb.nl of 070-3140388. Of zie http://kb.nl/wikipedia.

Als je vragen hebt over de cursus, of wilt laten bepalen of je collectie geschikt is (of gemaakt kan worden) voor de GLAMwiki Toolset, neem dan van te voren contact op met Olaf.