Gebruiker:Olivier francois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voortstuwingsmechanisme van snelle ferries

Vijf verschillende voortstuwingsmechanismen zullen met elkaar vergeleken worden. De voordelen en de nadelen worden afgewogen, ook de snelheid waarbinnen zij kunnen werken en de maximale efficiëntie van het mechanisme worden gedetailleerd bekeken.


1 De conventionele schroef

Als eerste wordt de conventionele schroef besproken. De schroef kan gebruikt worden om een snelheid te bereiken tot maximaal 35 knopen. De maximale efficiëntie die een schroef kan halen is 0,73. Het voordeel van een conventionele schroef is het feit dat ze relatief laag in kost is. Langs de andere kant heeft ze een grote diameter en bevindt ze zich achteraan het schip op een kwetsbare positie.

2 De waterjet

De tweede optie als voortstuwingsmechanisme is de waterjet. Dit is een goede optie voor snelheden tussen 30 en 70 knopen. Ze heeft net zoals de conventionele schroef een maximale efficiëntie van 0,73. De voordelen van de waterjet zijn de compactheid van het mechanisme en de beperkte kwetsbaarheid maar het belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om via dit mechanisme ook het vaartuig te besturen. Het nadeel hiervan is de hoge aankoopkost.

3 De oppervlakte schroef

Het derde mechanisme is de oppervlakteschroef, dat een maximale efficiëntie van 0,67 heeft en gebruikt wordt voor snelheden van 40 tot 60 knopen. Het voordeel van dit systeem is de hoge efficiëntie bij hoge snelheden, bij lage snelheden daarentegen is het systeem nauwelijks nog efficiënt. Door het feit dat dit in praktijk moeilijk te combineren is, wordt dit mechanisme nauwelijks toegepast.

4 Het elektrisch POD systeem

Ten vierde kan een elektrisch POD systeem gebruikt worden voor de voortstuwing van een schip. Een generator wekt stroom op dat gebruikt wordt om de elektrische motor aan te drijven. Dit voortstuwingsmechanisme is zeer duur in aankoop en kan slechts een beperkte snelheid bereiken van 30 knopen. Dit systeem heeft als pluspunten zijn hoge maximale efficiëntie van 0,75 en de mogelijkheid om met het mechanisme zelf het schip te besturen.

5 De propeller

Het laatste mechanisme is de propeller. De propeller heeft een zeer lage maximale efficiëntie, slechts 0,5, waarmee een snelheid bereikt kan worden van 100 knopen. Als pluspunt heeft dit systeem dat er geen contact met het water nodig is, met als gevolg dat het niet kwetsbaar opgesteld is. Het enige nadeel naast de lage efficiëntie is het geluid dat de propeller produceert bij een hoog toerental.

6 Besluit

Voor moderne schepen wordt geopteerd voor een conventionele schroef of een waterjet. De keuze tussen deze twee mechanismen wordt dan louter door de snelheid bepaald. Schepen die een snelheid meer dan 35 knopen moeten bereiken, zullen voorzien worden van een waterjet systeem. Een waterjet systeem behaalt immers bij hoge snelheden nog steeds een hoge efficiëntie. De efficiëntie van een schroef daalt bij hogere snelheden en de grootte van de schroef wordt in dit geval ook een moeilijkheid.