Gebruiker:Patrick/loterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Straat, Boulevard[bewerken | brontekst bewerken]

Een Straat is een serie van 10 loten met opeenvolgende eindcijfers (0 tot en met 9) en een Boulevard is een serie van 100 loten met opeenvolgende eindcijfers (00 tot en met 99).

Een (heel) lot kost €17,50, een Straat gewoon tien maal zoveel, dus €175. Kenmerkend is dat men daarmee altijd prijs heeft, en zelfs minstens drie prijzen wint, namelijk de drie voor 'laatste cijfer goed'. Bij elkaar wint men daarmee sowieso €50. Dit kan positief worden opgevat als 'leuk om altijd iets te winnen, al is het niet zo veel', maar ook als eigenlijk €125 inzetten, en niet meedoen aan 'laatste cijfer goed'. Als bijvoorbeeld 60% van de inleg aan prijzen wordt uitgereikt (dit is bij de Staatsloterij het minimum[1]), is dit bij een Straat gemiddeld €105. Als wordt uitgegaan van een inzet van per saldo €125, en daarmee met een gemiddeld bedrag aan prijzen (bovenop de al verrekende €50) van €55, dan is dit percentage 44%. Het wegstrepen van prijzen die men zeker wint tegen een deel van de inzet leidt er dus toe dat de gemiddelde prijs een kleinere fractie van de inzet wordt. Liefhebbers van een loterij (die dus betalen voor het gokelement) die een Straat kopen kiezen er vergeleken met het kopen van 10 willekeurige loten dus al of niet bewust voor om tegen dezelfde gemiddelde gokkosten (inzet min gemiddeld prijzenbedrag), €70, het gokelement te reduceren. Het is wel zo dat het maximale verlies (inzet min daadwerkelijk prijzenbedrag) gereduceerd wordt van €175 tot €125, terwijl de kansen op grotere prijzen dan die van 'laatste cijfer goed' gelijk blijven. Vergeleken met het kopen van een Straat (inzet per saldo €125) komt het kopen van 10 willekeurige loten neer op het voor €50 meedoen aan een extra loterij met 10 kansen van 10% op €20, 10 kansen van 10% op €10, 20 kansen van 10% op €7,50 en 10 kansen van 10% op €5. Er zijn geen extra gokkosten, maar voor wie niet geïnteresseerd is in kleine prijzen is het extra riskeren van een verlies van €50 niet aantrekkelijk.

Bij een boulevard kan een soortgelijke redenering worden gevolgd.

Jackpot[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jackpotspel is onderdeel van alle twaalf reguliere trekkingen van de Staatsloterij op de tiende van de maand en inbegrepen in de prijs van het lot.

Bij een hoge jackpot kan men enerzijds veel winnen, maar omdat anderen dat ook beseffen worden er extra veel loten verkocht, wat de kans per lot om de jackpot te winnen kleiner maakt. Verder geldt dat wachten met meedoen gunstig kan zijn omdat de jackpot in de volgende ronde misschien nog hoger is, maar houdt het risico in dat de jackpot valt en in de volgende ronde juist laag is.

Links[bewerken | brontekst bewerken]