Naar inhoud springen

Gebruiker:Periklesvisie/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naam De Perikles Stichting is genoemd naar de Atheense staatsman Perikles (495-429 BCE). Hij geldt als een figuur van grote betekenis voor de antieke Griekse democratie. Hij was een van de eersten die het verband zag tussen sociale maatregelen en een goede werking van de democratie. Hij stelde de “daggelden” in, een vergoeding voor burgers zodat ze het zich zouden kunnen permitteren een dag vrij te nemen om zitting te nemen in de volksvertegenwoordiging (die in die tijd bestond uit alle burgers; waarbij opgemerkt dat slechts een beperkt deel van de inwoners van het klassieke Athene burgerrechten als ‘burgers’ werden erkend). [Bron:?] Daarmee verbond deze Atheense staatsman vanaf het begin burgerrechten (daggelden) aan burgerplichten (actief burgerschap) en een groter doel (sterke, stabiele stadsstaat)

Visie Het traditionale sociale stelsel in Nederland staat tegenwoordig onder druk, omdat binnen de huidige structuren het moeilijk blijkt de kosten beheersbaar te houden. Steeds verder bezuinigen tast de sociale zekerheid zelf aan.

In de ogen van de Periklesstichting levert de economische crisis (ontstaan vanuit de kredietcrisis, zomer 2007 [Bron: Wikipedia kredietcrisis]) extra druk op de sociale zekerheid. Toekomstige economische groei kan groei zijn met zeer beperkte, of zelfs zonder werkgelenheidsgroei (baanloze groei). Verschillende westerse overheden bezuinigen op de sociale zekerheid (toegankelijkheid, uitkeringshoogten) en/of verplichten uitkeringsgerechtigden tot grotere tegenprestaties. Deze tendens wordt in bijna alle landen begeleid door meer regelgeving, strengere straffen en meer controle. De kosten van de regel- en controleinstituten vormen in veel landen een substantieel deel van het budget voor de sociale zekerheid [Bron: zoeken].

Misie. De Periklesstichting ziet bij veel burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsbeslissers een voortschrijdend inzicht dat de huidige praktijk vastloopt; dat we nu een systeemcrisis meemaken [Bron: Jan Rotmans]. De instituten hebben daarentegen belangen bij het huidige stelsel. Als ze voor zichzelf geen rol bij een nieuw stelsel zien weggelegd, is het niet ondenkbaar dat ze binnen de uitgangspunten en regelgeving van het huidige stelsel blijven adviseren.

Wellicht is er een peristrojka [Bron/verwijzing] nodig om het doel, een veilig en voldoende bestaan voor iedereen te handhaven en tegelijk het risico van een nationaal financieel bankroet te voorkomen. Daarvoor zijn in de ogen van de Periklesstichting vernieuwende ideeën nodig. Die ideeën zijn er wel, maar komen in de ogen van de Periklesstichting nu onvoldoende als bruikbare alternatieven onder ogen van de bestuurders en politici.

In de ogen van de denktank is de sociale zekerheid een kapstokbegrip. De denktank wil derhalve creatieve en integrale scenario’s faciliteren, die een verbinding creëren tussen: • maatschappelijk relevant ondernemerschap; • arbeid en arbeidsmarkt; • welzijn, volksgezondheid en zorg; • inkomen en pensioenen; • laagdrempelige kennismaatschappij; • burgerschap en participatie; • duurzaamheid en innovatie; • toekomst- en crisisbestendige economie.

Doelstelling De Perikles Stichting stelt zich ten doel die ideeën te inventariseren en op effectieve manier onder de aandacht van de politiek en betrokken beleidsmakers te brengen. De Periklesstichting wil burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsbeslissers een ‘gelijk speelveld’ bezorgen, zodat de ideeen direct kunnen worden uitgewisseld, en samengevoegd tot integrale scenario’s voor de toekomst van de sociale zekerheid.

Werkwijze De Periklesstichting wil een blijvende motor achter creatieve en vernieuwende ideeen zijn. De denktank werkt met cycli van 3 jaar, bestaande uit een vast patroon.

Startfase De Startfase bestaat uit een aantal elementen. Deze hebben tot einddoel om te komen tot een Startdossier (inventarisatie van mogelijke oplossingsrichtingen in de 8 genoemde thema’s) De elementen van de Startfase zijn: • Themateams komen bijeen voor brainstormsessie(s); • Startfoto’s (diepte-interviews van de 8 themateams (burgers en wetenschappers) met beleidsbeslissers/opinieleiders); • Redactieraad (beleidsbeslissers) plaatsen ideeen en uitkomsten Startfoto’s in samenhangende ,(voor politieke discours)

       relevante themawaaier(s);

• Themawaaier(s) wordt/worden door themateams omgevormd tot Startdossiers.

Themafase. De themafase bestaat uit het voorleggen van de oplossingsrichtingen uit de Startdossiers aan al dan niet digitale “themasalons” die moeten komen tot het ontwerpen van concrete maatschappelijke scenario’s met steun van geïnteresseerden uit de samenleving en stagiaires afkomstig van opleidingen. De elementen van de themafase zijn: • Themasalons (georganiseerd vanuit de 8 themateams) op basis van hun voortschrijdende resultaten; • Ekklesia’s (openbare debatten), waarin de resultaten onderwerp worden van een bredere maatschappelijke discussie; • Dit moet resulteren in goed uitgewerkte maatschappelijke scenario’s

Finishfase De finishfase heeft tot doel om de al goed uitgewerkte en onderbouwde scenario’s te bundelen tot zogenaamde Finishfoto’s Deze worden in de publiciteit gebracht in een zgn Agora (open markt), een slotbijeenkomst waarin alle betrokkenen en ook de pers worden uitgenodigd.

Zo probeert de Perikles Stichting op een gestructureerde manier (cyclus na cyclus) vernieuwende ideeën vanuit de samenleving met betrekking tot de sociale zekerheid tot politieke realiteit te laten doordringen.

Stichting (stand van zaken 26 juli 2013)

Historie De Perikles Stichting is opgericht in 2010 door een groep maatschappelijk geëngageerden en heeft tegenwoordig haar zetel in Huizen (Weideweg 53, 1276 AB Huizen)

Statutair Juridische vorm: stichting ANBI: 8500.24.432 KvK Alkmaar: 51453355 IBAN nummer: IBAN NL02 TRIO 0254 8385 96

Secretariaat Weideweg 53 1276 AB Huizen T: +31 (0)35 888 98 99 F: +31 (0) 84 746 24 84 E: info apenstaartje periklesstichting punt nl I: www.periklesstichting.nl

Organisatie De Perikles Stichting bestaat uit een bestuur, redactieraad, wetenschappelijke raad, strategische raad en een raad van aanbeveling.

Bestuur Voorzitter: drs. Michel F. van den Brun Secretaris: drs. Henny de Munnik LL.M Penningmeester: drs. Henny de Munnik LL.M. Bestuursleden: vacant

Raad van Aanbeveling dhr. dr. H.H.F. Wijffels dhr. drs. H.M.F. Bruls dhr. Prof. dr. P.B. Cliteur dhr. drs. J. Smit dhr. drs. J.A. Kamps dhr. Prof. dr. A. Rinnooy Kan dhr. drs. J. Jongejan dhr. P. Borgdorff