Gebruiker:Perudotes/Overleveringswet/Locus delicti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
1. Overlevering wordt niet toegestaan indien het Europees aanhoudingsbevel betrekking heeft op een strafbaar feit dat:
a. geacht wordt geheel of gedeeltelijk op Nederlands grondgebied of buiten Nederland aan boord van een Nederlands vaartuig of luchtvaartuig te zijn gepleegd; of
b. buiten het grondgebied van de uitvaardigende staat is gepleegd, terwijl naar Nederlands recht geen vervolging zou kunnen worden ingesteld indien het feit buiten Nederland zou zijn gepleegd.
2. Op vordering van de officier van justitie wordt afgezien van een weigering van de overlevering uitsluitend krachtens het eerste lid, onder a of b, tenzij naar het oordeel van de rechtbank de officier van justitie niet in redelijkheid tot zijn vordering heeft kunnen komen.

Op basis van het eerste lid van artikel 13 OLW wordt de overlevering geweigerd indien het strafbaar feit geheel of gedeeltelijk op Nederlands grondgebied is gepleegd. Volgens de wetgever is het doel van deze bepaling om de weigering mogelijk te maken bij delicten die in Nederland niet strafbaar zijn (zoals abortus) of die niet vervolgd plegen te worden (zoals de verkoop van cannabis in een coffeeshop). In het kader van een 'goede rechtsbedeling' moet de overlevering soms toch mogelijk zijn, daarom kan de officier van justitie op basis van het tweede lid aan de rechtbank een vordering richten om de overlevering toch toe te staan. De rechtbank mag dit verzoek alleen afwijzen indien de officier van justitie niet in redelijkheid tot zijn vordering heeft kunnen komen. De Hoge Raad heeft de reikwijdte van deze toetsing nader bepaald.