Gebruiker:Peter b/Kladblok6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas MacDonagh
Peter b/Kladblok6
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Stanislaus MacDonagh
Geboren 1 februari 1878
Cloughjordan
Overleden 3 mei 1916
Dublin
Nationaliteit Vlag van Ierland Ierland
Bekend van Paasopstand

Thomas MacDonagh was een Iers verzetstrijder en dichter. Hij was een van de ondertekenaars van de proclamatie waarmee de Paasopstand begon in 1916. Voor zijn aandeel in de strijd werd hij door de Britten ter dood veroordeeld. Op 3 mei werd hij geëxecuteerd in Kilmainham Gaol.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

MacDonagh werd geboren als vierde van acht kinderen van Joseph MacDonagh en Mary Louise Parker, beiden werkzaam als onderwijzer. Zijn vader kwam uit een familie van kleine boeren in Sligo en had de kans gekregen om voor onderwijzer te leren. Moeder stamde uit een Engelse, protestantse familie. De ouders hadden elkaar leren kennen in Cloghan waar vader zijn eerste baan als onderwijzer had. Voor dat zij trouwden bekeerde moeder zich tot het katholicisme. Na hun huwelijk woonden ze in Cloughjordan, waar beiden voor de klas stonden.

MacDonagh ging na de lagere school naar Rockwell College een katholieke kostschool in Cashel. Naast de middelbare school was aan het college ook een kleinseminarie verbonden. MacDonagh heeft dat een aantal jaren bezocht maar uiteindelijk niet voor het priesterschap gekozen. Op Rockwell schreef hij zijn eerste gedichten.

bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

[1]

Ulster[bewerken | brontekst bewerken]


Categorie:Iers revolutionair Categorie:Iers dichter Categorie:Iers geëxecuteerd persoon

Nw[bewerken | brontekst bewerken]