Gebruiker:Polla ta deina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Over Polla ta deina[bewerken]

Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-5 This user is able to contribute with a professional level of English.
de-3 Dieser Benutzer hat sehr gute Deutschkenntnisse.
fr-3 Cette personne peut contribuer avec un niveau avancé de français.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.

Ik heb Polla ta deina, de eerste woorden van het openingskoor van Sophocles’ Antigone, altijd begrepen als ’Er zijn veel verbazingwekkende dingen’, en dat verklaart mijn gebruikersnaam. Want barst de Wikipedia niet van de verbazingwekkende dingen?

Nu u mijn naam begrijpt, wil ik me graag aan u voorstellen, en u vertellen waarom ik Wikipediaan geworden ben.

Vroeger, toen ik nog hoogleraar was, maakte ik me vaak zorgen over de kloof die er gaapt tussen de academische wereld en het grote publiek. Maar ik kon daar toen weinig aan doen. Want het populariseren van wetenschap staat niet in hoog aanzien bij de academische overheden, om het zachtjes uit te drukken. Die durven popularisatie gebruiken als lijdend voorwerp van plegen. Maar nu ik emeritus ben, heb ik geen last meer van “publish or perish” en kan ik populariseren zoveel ik wil. En wat is er beter dan de Wikipedia om dat te doen?

Er is nog een tweede reden. Volgens mij is de cultuur van de Lage Landen veel te weinig bekend, in de Lage Landen zelf en zeker daarbuiten. Ik hoop ze wat bekender te maken, door artikelen over onze cultuur en onze cultuurdragers te schrijven of te bewerken in de Nederlandse en Engelse Wikipedia.

Als dit al te idealistisch of te pretentieus klinkt, dan wil ik dat meteen relativeren. Ik doe dit voor mijn plezier. Ik ben niet van plan heel veel te schrijven over mijn vakgebied, want ik zou me schuldig voelen als ik daarover iets schreef wat niet helemaal up-to-date was. Als ik up-to-date wil zijn, dan zit ik weer in de “publish or perish”-mentaliteit, en dat wil ik per se niet. Ik zeg niet dat ik nooit meer iets over mijn vakgebied zal schrijven, maar op de spits gedreven research, nee, dank je wel. Ik wil schrijven over andere dingen die me interesseren, o.a. over klassieke muziek, iets waar ik volgens mijn vrienden en kennissen behoorlijk wat van af weet. En over alle onderwerpen waarvan ik denk dat ik er iets zinnigs over kan zeggen, niet als prof, maar als honnête homme.--Polla ta deina 22 apr 2010 18:22 (CEST)