Gebruiker:Proxima-centairi/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Jeugdtheaterschool Zwolle (voorheen Xapp jeugdtheaterschool) is één van de oudste nog bestaande jeugdtheaterscholen van Zwolle.

Jeugdtheaterschool Zwolle

De lessen van de Jeugdtheaterschool Zwolle worden in verschillende wijken en het centrum van Zwolle aangeboden en richten zich er vooral op om kwalitatief, lokaal en toegankelijk te zijn.

De jeugdtheaterschool Zwolle werd opgericht onder de vlag van Xapp. Inmiddels bestaan er afsplitsingen van de school in omliggende plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn: Jeugdtheaterschool Ommen, Jeugdtheaterschool Hardenberg, Jeugdtheaterschool Nijverdal, Jeugdtheaterschool Dalfsen, Jeugdtheaterschool Raalte.

De jeugdtheaterschool verzorgt lessen voor kinderen en jongeren van 4 t/m 21 jaar. Daarnaast ondersteunen ze basis- en middelbaar onderwijs in de regio en bieden ze workshops aan. Ook heeft de jeugdtheaterschool zich met zijn opleidingsklassen verbonden aan de Zwolse Theaters

Geschiedenis                                                                              

De jeugdtheaterschool is in 2003 ontstaan als educatief onderdeel van Xapp. In 2010 kreeg de jeugdtheater school zijn huidige naam. Na 7 jaar bekend te hebben gestaan als Xapp jeugdtheaterschool wilde de organisatie zich toegankelijker en meer lokaal opstellen. Naast lokale samenwerkingen had dit ook een naamsverandering tot gevolg.

Jeugdtheaterschool                                                          

Het aanbod van de Jeugdtheaterschool bestaat in Zwolle en omstreken uit:

• Lessen (proces gericht) voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

•    Lessen (proces en productie gericht) voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

•    Lessen (makend en productie gericht) voor jongeren (1e t/m 6e klas Voortgezet Onderwijs)

•    Opleidingsklassen voor 9 t/m 13 jaar en 14 t/m 21 jaar (i.s.m. Zwolse Theaters )

•    Op maat gemaakte producties voor scholen in de regio

Opleidingsklassen                                                             

De opleidingsklassen zijn een verdiepende variant van het reguliere aanbod van de Jeugdtheaterschool. De lessen richten zich, naast een productie, op gedegen training in acteren, regie, maken en schrijven. Er word hierbij gebruik gemaakt van docenten die bewezen ervaring hebben en zich hebben verdiept in regie en/of schrijven en verschillende acteertechnieken zoals: Method acting, Meisner, Adler, Woudenberg en Stanislavski. De totale opzet omvat een programma van 3 jaar waarbinnen alle facetten van theater worden aangeraakt.


Zwolse theaters                                                                  

Sinds 2016 bestaat er een samenwerking tussen Jeugdtheaterschool Zwolle en de Zwolse theaters. Deze samenwerking houdt in dat de Jeugdtheaterschool opleidingsklassen heeft op de locatie van de Zwolse theaters en dat de jeugdtheaterschool workshops verzorgd bij voorstellingen en evenementen van de Zwolse Theater. Ook is de jeugdtheaterschool actief betrokken bij de missie om meer kinderen en jongeren weer terug in het theater te krijgen. Dit gebeurt onder anderen door georganiseerde voorstellingsbezoeken en theatertips.

Producties                                                                           

Alle producties van de Jeugdtheaterschool worden binnenshuis of speciaal voor de school ontwikkeld (met uitzondering van de opleidingsklassen waar bij leerlingen zelf mee ontwikkelen aan het uiteindelijke stuk).

De stukken richten zich op het uitdagen van de doelgroep, het vertellen van een passend en uniek verhaal en een eerlijke rolverdeling. Hoewel producties hoofdrollen kennen is iedere leerling volwaardig onderdeel van het stuk, is de uitdaging en aandacht gericht op iedere deelnemer en heeft iedereen een aanzienlijke functie binnen de producties. De voorstelling wordt volledig gedragen door de kinderen/jongeren. Zelfs achter de schermen zijn leerlingen bij elkanders producties actief

Xapp                                                                                    

Xapp is als overkoepelend orgaan de initiële oprichter van de Jeugdtheaterschool Zwolle en de vertakkingen daar van. Xapp zelf richt zich op uitvoerende kunsten en jeugd in de breedste zin van het woord. Ze organiseert workshops door het gehele land, cast kinderen voor film-, televisie- en modellenwerk, produceert zelfstandig film en theaterproducties en is de organisator van de jaalijkse Xapp Zomerkampen (film, theater, musical en zang). Ook richt Xapp zich op kunst- en cultuuronderwijs en ondersteund het in die vorm verschillende scholen, biedt het op maat gemaakte workshops en lesprogramma’s aan en verzorgt het trainingen voor docenten.

Locaties                                                               

Jeugdtheaterschool Zwolle:

•    Provincie route 143 (locatie Zwolle Zuid, De Octopus)

•    Werkerlaan 1 (locatie Noord, cultuurhuis Stadshagen)

•    Ten Oeverstraat 68 (locatie Oost, Katholieke PABO)

•    Panstraat 9 (locatie Centrum, Papenstraattheater)

Jeugdtheaterschool Ommen:

•    Chevalleraustraat 8 (theater De Carrousel)

Jeugdtheater school Hardenberg:

•    Parkweg 1-7 (theaterzaal LOC+)

Jeugdtheaterschool Dalfsen:

•    Raadhuisstraat 1 (Theater De Stoomfabriek)

Jeugdtheaterschool Nijverdal:

•    Willem Alexanderstraat 7 (ZINiN theater)

Jeugdtheaterschool Raalte:

•    Voorhof 2 HOFtheater)