Gebruiker:Public-Publicity/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aandrijvingen overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande is een samenvattende tabel van abstracte weergaves van schroefaandrijvingen. Als schroefonderdeel geeft het een korte overzicht van voorkomende aandrijvingen. Het aanzicht is van boven wanneer een schroef wordt geplaatst. Voor een meer uitgebreide uiteenzettende overzicht zie de lijst van schroefaandrijvingen.

Tabelindeling is op basis van vorm en per tabeldeel naar krachtlevering , als volgt :

  1. Vorm
    • soort vorm per rij (als 'Categorie' onderverdeling)
  2. Doelgroep
    • onbeveiligd voor iedereen met geschikt gereedschap (bij de kolom 'Type')
    • of beveiligd voor specialisten met speciaal gereedschap (bij de kolom 'Beveiligd variant')
  3. Methode van aandraaien
    • interne (bovenste deel) of externe aandrijving (onderste deel)
    • met globale, niet exacte, krachtpotentiaal (Van simpel boven en naar beneden geavanceerder met toenemende kracht vermogen.)
    • door middel van asaandrijving (bovenste deel) of armaandrijving (onderste deel)

Merk op dat de tabel een globale indeling heeft en dat de indeling niet hard begrensd is.

Zo zou je bijvoorbeeld de handaangedreven schroeven ook, indien het nodig is, met gereedschap kunnen aandraaien. Dit is echter niet het uitgangspunt bij zo een product en je moet uitkijken dat je met het gereedshap de schroef of het voorwerp niet beschadigd. Voor torx aandrijving zijn er bijvoorbeeld ook haakse sleutels net zoals bij de inbus variant. Hierdoor zou je meer kracht kunnen leveren. Echter dit wordt des te vaker gewoon met een aandrijfbitje gedaan, als het om een schroef gaat in plaats van een bout, en voor het overzicht is het, in dit geval, daarom ook gezet bij de relatief gewone schroeven die asaangedreven worden.

Legenda

' tekst ' Nederlandse naamgeving, 'vrij' vertaald (Niet alles is met bekende Nederlandse aanduiding direct te vertalen.)
cursief Engelse naamgeving (Niet alles bestaat in het Nederlands, is een merkgerelateerde naam of is lastig vertaalbaar.)
tekst de meest voorkomende aandrijvingen in NL.
* zijaanzicht
... [en] ... [de] Aanduiding dat de link verwijst naar de Engelse of de Duitse Wikipedia. Indien NL variant ondertussen is aangemaatk, dan gelieve betreffende EN of DE link vervangen met de NL Wiki versie.

Toelichting:

Tabelindeling op basis van vorm en per tabeldeel naar krachtlevering.
Tabel is een aangepaste versie van de Engelse variant 'List of screw drives', initieel aangemaakt door Lithopsian, en is enigsinds aangevuld vanuit de Duitse overzicht 'Liste der Schraubenkopfantriebe'.
Aandrijvingsnamen zijn, waar onbekend, een 'vrije vertaling' vanuit het Engels of Duits. Indien men bekend is met de corercte Nederlandse benaming dan graag betreffende tekst aanpassen. (Soms lijkt het erop dat in het Duits ook een vrije vertaling is gebruikt. Mogelijk om een schappelijke alfabetische indeling te kunnen maken en daar waar onbekend is het Engels aangehouden.)
Verschil tussen de 12 hoekige schroefaandrijvingen:
120° 2x Hex
90° 3x Square (XZN)
60° 12-Spline Flange


12 ribben: met afgeronde kanten

Op elkaar lijkende schroefaandrijvingen[bewerken | brontekst bewerken]

Merk op dat de identiek lijkende veelhoekige schroefaandrijvingen kunnen verschillen. Zo kunnen twee voorkomende schroefaandrijvingen dezelfde aantal hoeken hebben waarvan de hoeken anders zijn.

Ze kunnen afgerond zijn of ze kunnen puntig zijn. Ieder soort kan dan elk weer kleine verschillen hebben. Kleine verschillen bij de puntige veelhoeken kan bijvoorbeeld zijn dat de dimensie van de hoek anders is.

Het gebruik van ogenschijnlijk correct gereedschap, met juiste aantal hoeken, maar eigenlijk verkeerd gereedschap past niet of heeft niet afdoende grip waardoor de verbindingsmiddel, het gereedschap of het werk kan beschadigen.



ISO 8764 ( PH / PZ) [en]

ACR Phillips II Plus [en]

Recex [en]

Breakaway head [en]

U-drive screw [en]