Naar inhoud springen

Gebruiker:R.F. Groot/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het historische centrum van de stad is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht.

Historisch Centrum
[bewerken | brontekst bewerken]

De vorm van de stad Jevíčko is een duidelijk voorbeeld van middeleeuwse architectuur. De ovale stad heeft een radiaal-concentrische plattegrond. Het centrum bestaat uit een groot rechthoekig plein, van waaruit routes naar de vier windstreken voeren. De kruiswegen zijn onderling verbonden door straten die de vorm van de vroegere stadsmuren volgen. Geen van de vier stadspoorten zijn echter bewaard gebleven.

Bewaard voor meer dan een kwart van de stad muren afkomstig uit de 14e eeuw en was oorspronkelijk een gotische toren in het west gate uitgestorven (geen van de vier stadspoorten zijn bewaard gebleven). Toren, Renaissance herbouwd in 1593 , samen met de voormalige Augustijner klooster , barokke kerk van de Maagd Maria en de Renaissance kasteel (oorspronkelijk een fort ) domineert de stad. De stad heeft een aantal barokke standbeelden ingezet. Joodse gemeenschapscentrum was de synagoge in Court Street, in de buurt van de overblijfselen van de joodse begraafplaats is er een lichaam van onafgewerkte Duitse snelweg uit de jaren '40. Buiten de stad werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw Art Nouveau long sanatorium .

Tweede wereldoorlog
[bewerken | brontekst bewerken]

Na het Verdrag van München bleef Jevíčko een deel van Tsjecho-Slowakije en later het Protectoraat Bohemen en Moravië, maar het bevond zich aan de grens. Het iets noordelijker gelegen Hřebečsko (Duits: Schönhengstgau), een Duitstalige taaleiland, werd tezamen met Sudetenland door Duitsland geannexeerd.

Tijdens de Duitse bezetting is begonnen met de aanleg van de snelweg Wenen - Wroclaw (Duits: Reichsautobahn Wien–Breslau), door de Tsjechen ook wel de Hitlerova dálnice genoemd, die langs Jevíčko zou lopen. Ten westen van Jevíčko zijn nog steeds een tweetal bruggen zichtbaar die een onderdeel zouden uitmaken van deze snelweg.