Gebruiker:Racingweirdo/fortis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fortis-ABN AMRO is een Nederlandse bankgroep, bestaande uit ABN AMRO Nederland, ABN AMRO Private Banking, de International Diamond and Jewelry Group, en Fortis Bank Nederland (Holding) N.V.

De groep is ontstaan nadat de Nederlandse Staat het Nederlandse deel van Fortis op 3 oktober 2008 overgenomen had van de moedermaatschappij om te voorkomen dat deze bank en verzekeraar ten onder zou gaan in de kredietcrisis. De verzekeringstak van Fortis is afgesplitst als ASR Nederland[1].

Hiervoor had Fortis ABN-AMRO overgenomen met als doel de beide organisaties te fuseren tot een nieuwe organisatie.

Kredietcrisis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 heeft het RFS-consortium (bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander) de Nederlandse bank ABN AMRO overgenomen voor ongeveer € 72 miljard (ongeveer € 39 per aandeel, waarvan een klein deel in aandelen). Voor € 24 miljard heeft Fortis de onderdelen Private banking, Asset Management en de Business Unit Nederland overgenomen. De gehele separatie en integratie zou eind 2009 afgerond zijn. Fortis zou de naam ABN AMRO in Nederland voorlopig handhaven. In combinatie met de kredietcrisis bleek dit later een te grote overname te zijn geweest voor het concern.

In september 2008 meldde Fortis dat het haar deel van ABN Amro Bank weer wil verkopen. Er werd echter geen koper gevonden.[2][3][4]. Op 4 oktober 2008 maakt de Nederlandse regering bekend dat het alle Nederlandse onderdelen van Fortis, inclusief ABN AMRO, heeft overgenomen voor € 16,8 miljard. In dit pakket is ABN AMRO het grootste onderdeel. ABN AMRO en het Nederlandse deel van Fortis zullen worden geïntegreerd en op termijn worden verkocht of naar de beurs worden gebracht. [5]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 november 2008 maakte minister Wouter Bos bekend dat Fortis en ABN-Amro samengevoegd zullen worden, dit tegen alle verwachtingen in. Ook kreeg de nieuwe combinatie officieel de naam Fortis-ABN Amro, hiervan merkt de klant overigens niks.

Ondanks dat de naam officieel werd gewijzigd in Fortis-ABN Amro worden tegenover de klanten gewoon de oude merknamen gebruikt, te weten: Fortis bank en ABN-Amro.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Nederlandse bank]] [[Categorie:Staatsbedrijf]] [[Categorie:Kredietcrisis]]