Gebruiker:ReizigerT/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Bureau voor Medicinale Cannabis is verantwoordelijk voor de productie en levering van medicinale cannabis in Nederland. Dit bureau valt onder het CIBG, een uitvoeringsorgaan van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De productie en levering vindt door geauthoriseerde bedrijven plaats.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De productie van medicinale cannabis in Nederland vindt plaats volgens de voorschriften van de Beleidsregels opiumwetontheffingen [1]. De productie vindt plaats volgens de Europese richtlijnen voor plantaardige geneesmiddelen door Bedrocan Nederland, volgens de Good Manufacturing Practice [2].

Levering[bewerken | brontekst bewerken]

Medicinale Cannabis is uitsluitend verkrijgbaar op recept via een behandelend arts.

NHG en medicinale cannabis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft in 2018 officieel een standpunt ingenomen m.b.t. het gebruik van medicinale cannabis [3].

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Medicinale cannabis is geen geregistreerd geneesmiddel. Er zijn tal van aandoeningen en klachten die bewezen effectief behandeld kunnen worden met cannabis [4], echter voor zover nu bekend is cannabis uitsluitend inzetbaar om de klachten te verminderen, niet om aandoeningen te genezen. Het BMC adviseerd artsen alleen medicinale cannabis in te zetten als reguliere behandelingen en medicijnen niet helpen of te veel bijwerkingen geven. Artsen worden niet gehouden aan de toepassing van de genoemde lijst van aandoeningen [5][6].