Gebruiker:Riki/Bic Cristal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een blauwe Bic Cristal
Vier Bic Cristal-pennen.

De Bic Cristal-pen is een goedkope kogelpen, die in massa geproduceerd en verkocht wordt door Société Bic in Clichy, Hauts-de-Seine, Frankrijk.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1945 na de Tweede Wereldoorlog stichtten Marcel Bich en Edouard Buffard de Société PPA in Clichy, een voorstad ten noorden van Parijs. Tijdens de oorlog had Bich in Argentinië een kogelpen gezien geproduceerd door László Bíró. Tussen 1949 en 1950 werd de Bic Cristal ontworpen door het ontwerpteam van Société PPA (later Société Bic).[1][2] Bich investeerde in Zwitserse technologie om metaal te snijden en te vormen tot op 0,01 millimeter. Hiermee kon hij een stalen bolletje maken van een millimeter doormeter waardoor de inkt vrij kon vloeien. Na vele pogingen vond Bich een inkt met de juiste viscositeit, die niet lekte of  verstopte. Hij lanceerde de Cristal in 1950 onder licentie van Bíró.[1]

Bich investeerde sterk in reclame met behulp van afficheontwerper Raymond Savignac. In 1953 raadde reclameverantwoordelijke Pierre Guichenné Bich aan zijn naam af te korten tot Bic als merknaam voor de pen.[1] In de jaren 1950 en 1960 hielp de Bic Cristal mee de wereldwijde markt te laten verschuiven van vulpennen naar vooral kogelpennen.

In 1959 bracht Bich de pen op de Amerikaanse markt. Al snel verkocht men de pen aan 19 cent, met de slogan "writes first time, every time."[3] In 1965 gaf het Franse ministerie van Onderwijs toestemming de pen ook in de klas te gebruiken.

De Bic Cristal is de bestverkopende pen ter wereld: in september 2006 werd de 100 miljardste pen verkocht.[4]

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp van de Bic Cristal is opgenomen in de permanente verzameling van het Museum of Modern Art in New York City.[2][5] De zeskantige vorm werd overgenomen van het houten potlood en zorgt voor een minimale hoeveelheid plastiek met toch voldoende sterkte en drie grijpvlakken waardoor de schrijfstabiliteit  hoog is. Door de doorschijnende houder van polystyreen kan de gebruiker het inktniveau zien. Een klein gaatje in de houder zorgt voor een gelijke druk aan binnen- en buitenkant van de pen. De dikke inkt vloeit omlaag door de zwaartekracht naar het bolletje dat vrij draait in een messing/nikkel verzilverde tip. In 1961 werd het stalen bolletje vervangen door het hardere wolfraamcarbide. Vanaf 1991 wordt het hoedje uit polypropeen voorzien van een klein gaatje om het risico op verstikking te verminderen bij het inslikken.[1][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c d Phaidon Design Classics- Volume 2, 2006 Phaidon Press Ltd.
  2. a b Humble Masterpieces - The Museum of Modern Art New York, April 8–September 27, 2004.
  3. Larcen, Donna, "Who Says $1 Dollar Won't Buy Anything Anymore", 4 July 1995. Geraadpleegd op 30 June 2014.
  4. Pen - best selling. Guinnessworldrecords.com (9 januari 2006). Geraadpleegd op 4 augustus 2013.
  5. Bic Cristal in MoMA collection. Moma.org. Geraadpleegd op 4 augustus 2013.
  6. BICWorld.com FAQ. BIC World. Geraadpleegd op 4 augustus 2013.

External links[bewerken | brontekst bewerken]