Gebruiker:Robert van 't Hoenderdaal/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ryo Un Kai[bewerken | brontekst bewerken]

Karate zonder rechtvaardigheid is gewelddadigheid, rechtvaardigheid zonder kracht is onvermogen

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ryo Un Kai (陵雲会) is een karatestijl en organisatie opgericht door Sensei Yasuo Takahashi in 1974 in Nederland. Ryo Un Kai is kleine organisatie maar heeft scholen in Amstelveen, Amsterdam, Delft, Diemen, Elst (Gelderland), Haarlem, Heerhugowaard en Zaandam. Het doel van Ryo Un Kai is karate als budo te onderwijzen en het bogu karate in Nederland te promoten.

Ryo Un Kai komt voor uit de karatestijl Gensei Ryu (玄制流). Gensei Ryu is een karatestijl opgericht door Seiken Shukumine in (1925-2001)(1). Sensei Takahashi heeft zijn karate opleiding gehad op de universiteit van Saitama en zijn Sensei was Norio Kayama. Sensei Norio Kayama voerde een aantal nieuwe trainingsmethode toe (Het Kayama Systeem). Een daarvan was het introduceren van de bogu (防具) in het karate. Op de universiteit van Saitama wordt een andere bogu gebruikt dan dat Ryo Un Kai nu gebruikt. Er zijn diverse stijlen die gebruik maken van diverse bogusystemen : Chito-ryu, Genwakai, Gensei Ryu, Isshin-ryu, Kenkokan, Koei-Kan, Koshiki, Ryo Un Kai, Ryukyu Kempo, Shorin-ryu, Shorinji-ryu en Nippon Kempo.

De betekenis van Ryo Un Kai is ryoun (陵雲) betekent kijk naar de wolken aan de hemel of blijf kijken naar de hemel. Wat betekent als blijf ambitieus. Andere vertalingen voor ryoun zijn positief, constructief optimistisch zijn. Kai (会) betekent een organisatie of vereniging. Dus samenvattend zou je kunnen vertalen als een vereniging die ambitieus/positief/constructief probeert te zijn.

Drie pijlers van het karate : kihon, kata en kumite.[bewerken | brontekst bewerken]

Kihon[bewerken | brontekst bewerken]

Kata[bewerken | brontekst bewerken]

Kata betekent een model, een vorm of een patroon. Kata is een trainingssysteem voor individuele beoefening bedacht door een Sensei om zijn verschillende oefeningen te combineren (op basis van studie en ervaringen uit het gevecht) met het doel de technieken op een effectieve manier te leren en door te geven. Met andere woorden kata is een methode voor een Sensei om zijn eigen technieken te verfijnen en tevens om zijn volgelingen te begeleiden en te onderwijzen. Kata bevat vooral de favorieten technieken van degene die het gecreëerd heeft en slechts weinig van de niet-favorieten technieken, wat leidt tot de verschillende karakteristieken van een kata.

Het Ryo Un Kai karate kent veertien kata's. Dertien van deze kata's zijn afgeleid van de Gensei Ryu stijl. Maar in de loop van de tijd zijn er aanpassing gedaan ter verbetering. De kata Wangshu No Kata is door Ryo Un Kai aan het curriculum toegevoegd en is afkomstig van de stijl Shudokan(修道館 Shūdōkan).

De veertien kata's van Ryo Un Kai zijn:

  1. Kihon Ichi No Kata
  2. Kihon Ni No Kata
  3. Kihon San No Kata
  4. Chi I No Kata
  5. Jin I No Kata
  6. Sansai No Kata
  7. Naifanchi No Kata
  8. Wankan No Kata
  9. Wangshu No Kata
  10. Kushanku Sho No Kata
  11. Passai Sho No Kata
  12. Bassai Dai No Kata

Kumite[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties:[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Mark Bishop, Okinawan Karate - Teachers, styles and secret techniques, Second Edition, 1999
  2. S. Shukumine, Shin Karate-do Kyohan, 1964
  3. Yasuo Takahashi, ongepubliceerd werk

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bogu#De_bogu_in_karate

https://en.wikipedia.org/wiki/Shudokan

https://en.wikipedia.org/wiki/Bogu_kumite#Bogu_Kumite