Naar inhoud springen

Gebruiker:Ronald van der Spiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zoals duidelijk zal zijn, heet ik Ronald van der Spiegel. Ik vind het niet correct om je binnen Wikipedia en meer in zijn algemenheid op internet achter een schuilnaam, nick name, pseudoniem, gebruikersnaam of hoe je het ook noemen wil, te verbergen. Ik gebruik dus gewoon mijn eigen naam. Ik woon in Den Haag en wie in contact met mij wil komen: kijk op internet of in een van mijn publicaties.

Ik heb geschiedenis gestudeerd in Leiden. Mijn doctoraal scriptie ging over de 17e eeuwse Spaanse admiraal Don Fermin de Lodosa. Na veel verschillende banen werk ik sinds 2007 bij UWV. In mijn vrije tijd doe ik al vele jaren historisch onderzoek naar vooral de Middeleeuwse geschiedenis van Den Haag. Ik hoop ooit een proefschrift te schrijven over het ontstaan van Den Haag. Voorlopig ben ik veel in archieven te vinden, de enige plaats waar nieuwe informatie over het verleden te vinden is. Internet en daarmee ook Wikipedia geven op zijn best alleen herhaling van elders gevonden informatie en op zijn slechts volslagen onzin. Voor het bepalen van een zoekrichting of het voorbereiden van je onderzoek is internet met alles wat daar te vinden is natuurlijk helemaal te gek!

Bij mijn onderzoek ga ik graag zijpaden in, bijvoorbeeld op genealogisch gebied. Soms leidt dit alles tot publicaties maar eigenlijk liever niet, ik doe liever onderzoek.

Gepubliceerd onderzoek betreft onder meer nieuw door mij ondekt archiefmateriaal betreffende Rembrandt, het aannemelijk maken dat de naam Holland al kort na 1050 werd gebruikt en de identificatie van de ontvangster van de tweede brief van Ruusbroec, waarbij in een moeite door die brief wat nader werd gedateerd. Heel divers dus. Betreffende mijn hoofdonderwerp, Den Haag, heb ik nauwelijks wat in druk laten verschijnen. Het belangrijkste is eigenlijk een herdatering van een paar archiefstukken op het Gemeentearchief Den Haag, die ik een eeuw ouder heb gemaakt.