Gebruiker:Roxanna.Theune/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Duistere Harten (Divine Evil) is geschreven door de schrijfster Nora Roberts. Het boek behoort tot het romance genre. Het boek Duistere Harten werd in 1992 in het Engels uitgebracht, in de zomer van 2015 kwam de vertaalde versie uit in Nederland.[1] Het boek Duistere Harten wordt laag beoordeeld op Goodreads, het boek krijgt een 3,8 van de lezers. Er zijn veel negatieve reviews voor het boek, het boek wordt omschreven als verontrustend. [2]

De Schrijfster[bewerken | brontekst bewerken]

NoraRoberts foto gemaakt door Dev Librarian

Nora Roberts (geboren als Eleanor Marie Robertson op 10 oktober 1950) is geboren in Silver Spring, Maryland. Zij was de jongste van vijf kinderen. Haar hele familie las veel en zij heeft dat ook mee gekregen. Ze is nog niet gaan schrijven op jonge leeftijd, wel vertelde ze al goede verhalen. Na de middelbare school is ze gelijk getrouwd in 1968 met haar eerste man Ronald Aufdem-Brinke. Met hem kreeg ze twee zoons Dan en Jason. Ze was vooral een huisvrouw in deze jaren. Uiteindelijk scheidde ze met hem in 1983. [3]

Ze begon met schrijven tijdens een sneeuwstorm in 1979, ze zat vast in haar huis samen met haar twee zoons. Ze had weinig anders te doen, er was geen ochtend school voor de kinderen en er lag drie meter sneeuw buiten. Terwijl zij haar ideeën op papier begon te schrijven, werd ze al snel verliefd op het schrijf proces. Ze heeft al snel zes manuscripten af. Ze heeft haar manuscripten verstuurd naar Harlequin, maar werd steeds weer afgewezen. Uiteindelijk heeft ze haar huidige uitgever Sillhouette books gevonden, die haar eerste boek Irish Thoroughbred in 1981 heeft gepubliceerd.

Nora Roberts heeft onder verschillende pseudoniemen geschreven. Ze heeft onder het pseudoniem J.D. Robb een politieserie geschreven. Deze serie heeft negenenveertig boeken en wordt nog altijd verder geschreven. Voor een tijdschrift heeft ze een verhaal geschreven onder de pseudoniem Jill March. Roberts staat ook bekend onder het pseudoniem Sarah Hardesty waar onder ze een serie in Engeland uitbracht.

Op dit moment is Nora Roberts getrouwd met Bruce Wilder, haar tweede man. Hij beheert haar boekenwinkel in boonsboro, Maryland. Nora Roberts concentreert zich op één boek tegelijkertijd en niet op verschillende boeken. Ze schrijft acht uur per dag, zelfs als ze op vakantie is.[4]

Nora is ook lid van verschillende groepen schrijvers en heeft ontelbaar veel awards gewonnen van haar collega’s en de uitgever industrie. Pas geleden heeft The New Yorker haar “Amerika’s favoriete schrijfster” genoemd.[5]

Nora Roberts is ook de nummer 1 bestseller author van The New York Times. [6]

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds ze haar geboortedorp ontvluchtte om de kunstwereld te bestormen, is beeldhouwer Clare Kimball de meeste gevierde kunstenares van haar generatie. Desondanks wordt ze geplaagd door nachtmerries – en de herinnering aan haar vaders zelfmoord.

Sheriff Cameron Rafferty is al verliefd op Clare sinds de middelbare school. Er groeit een band tussen hen die met de dag sterker wordt. Dan wordt het dorp opgeschrikt door een moord, die duidelijk te maken heeft met Clares terugkeer. Zal hun liefde de dramatische gebeurtenissen kunnen overleven? Dit staat op de achterkant van het boek.[7]

Het gaat over Clare Kimball en Cameron Rafferty die elkaar weer tegen komen als Clare terug verhuist naar Emmitsboro. Cameron was vroeger een rebelse jongen en deed dingen die niet mochten, nu is hij veranderd. Hij is politieagent geworden en probeert zich nu aan de regels te houden. Clare is terug verhuist naar Emmitsboro, omdat haar oude nachtmerrie van haar vader weer terug komt en ze denkt dat ze antwoorden krijgt als ze terug verhuist naar haar oude dorp die ze vroeger juist is ontvlucht.

Zo gauw Clare in het dorp aan komt gebeuren er gelijk allemaal rare dingen, er verdwijnen meisjes en ook de stiefvader van Cameron verdwijnt. Die worden allemaal vermoord terug gevonden. Dit zorgt er voor dat Cameron en Clare er achter willen komen wat er allemaal aan de hand is in Emmitsboro en ze gaan samen op onderzoek uit. Er komen veel akelige ontdekkingen naar boven over een satanistische groep die actief zou zijn in het dorpje. Over satanisme komen ze te weten dankzij de broer van Clare die journalist is en daar een keer onderzoek naar heeft moeten doen. Het schijnt dat ze de meisjes geofferd hebben en hierdoor begrijpen ze dat ze met een gevaarlijke groep te maken hebben.

Clare heeft wel een vriendschap gesloten met een jongen die Ernie heet, wat zij niet weet is dat hij tot deze groep behoord. Als Ernie iets verschrikkelijks mee maakt waar hij eigenlijk nog niet bij mag zijn, omdat hij nog niet volledig is ingewijd, probeert hij het tegen Clare te zeggen, alleen dan rent hij weg en zij gaat hem achterna. Later heeft Clare zich beseft dat ze dit beter niet had kunnen doen, want dit zorgt er voor dat ze in de handen van de groep belandt. Ze wordt gedrogeerd en meegenomen naar een huisje, waar ze moet wachten tot ze geofferd kan worden. Ondertussen doet Cameron er alles aan om haar te kunnen vinden, voordat het te laat is.

Dit lukt ook met behulp van de vrouw waar hij vroeger altijd goed mee op kon schieten. Zij heeft een keer een ritueel meegemaakt, maar omdat zij nog denkt als een kind vind ze het eng om terug te gaan. Toch gaat ze terug als Cameron uitlegt dat ze daardoor Clare zou kunnen redden. Als dit gesprek gaande is ligt Clare al op het offer blok en danst de groep om haar heen om haar te offeren. Het is verschrikkelijk voor haar en ze is bang, alleen ze is vastgebonden dus veel kan ze er niet aan doen.

Als het moment daar is en de leider wil een mes in haar steken springt Ernie er voor om hem tegen te houden en wordt in zijn schouder geraakt. Als hij dan Clare weer wil steken wordt hij neergeschoten door de hulp sheriff. Niet veel later arriveert ook Cameron bij de scene en wordt Clare losgemaakt. De hele groep wordt vastgebonden en meegenomen naar het bureau. De leidster van de groep die het allemaal begonnen is weet echter te ontsnappen. Het boek eindigt met dat zij de trein in stapt en vertrekt uit Emmitsboro en hoopt dat ze ergens anders opnieuw kan beginnen.

Perspectieven[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek Duistere Harten wordt geschreven vanuit verschillende perspectieven. Deze worden allemaal keurig van elkaar gescheiden door op een nieuwe alinea verder te gaan. De perspectieven waarvan uit geschreven wordt zijn de volgende: Clare, Cameron, de leider van de groep, de vrouw van de burgemeester, Ernie en sommige slachtoffers. Hierdoor geeft het boek verschillende inzichten van de karakters en leert de lezer iedereen een beetje kennen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lezen Duistere Harten geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.lilyrose.eu/lezen-duistere-harten/
  2. Divine Evil geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.goodreads.com/book/show/114179.Divine_Evil.
  3. A Romance Novelist’s Heroines Prefer Love Over Money geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.nytimes.com/2006/08/23/books/23roberts.html?pagewanted=2%22Romance%20novel&sq&st=cse%22&scp=12
  4. Nora Roberts geraadpleegd op 25-03-2016 van https://en.wikipedia.org/wiki/Nora_Roberts
  5. Nora's Biografie geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.noraroberts.com/about-nora/noras-bio/
  6. Nora Roberts facts geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.penguin.com/static/packages/us/noraroberts/facts.php
  7. Duistere Harten geraadpleegd op 25-03-2016 van http://www.boekerij.nl/nl/p4c6e861eb9b5c/12644/duistere-harten.html