Naar inhoud springen

Gebruiker:Rservage/Kladblok/tete

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Lokhay

Lokhay is volgens de overlevering een tot slaaf gemaakte vrouw, die waarschijnlijk tussen het begin en de helft van de negentiende eeuw leefde en op een plantage in Sint Maarten werkte. Ze werd bekend onder de naam One-Tété Lokhay, vanwege haar verzet tegen slavernij en de prijs die ze daarvoor moest betalen. Als jonge vrouw probeerde ze de plantage te ontvluchten, maar zwerd door haar slavenhouder weer gevangen genomen. Om andere tot slaafgemaakten af te schrikken, werd haar borst afgesneden. Deze gruwelijke straf weerhield haar echter niet om opnieuw te ontsnappen. Volgens de legende vluchttte ze naar de heuvels op het eiland, waar ze in haar eentje de rest van haar leven heeft doorgebracht. Het is mogelijk dat ze uiteindelijk het Franse deel van Sint Maarten is overgestoken, toen daar de slavernij werd afgeschaft.

Haar vastberadenheid is een grote inspiratiebron geweest voor vele generaties op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Haar verhaal wordt vandaag de dag nog steeds door ouders aan hun kinderen doorverteld. In 2006 kreeg ze een bronzen standbeeld op Sint Maarten, een creatie van de in Nigeria geboren kunstenaar Michael Maghiro.

Bronnen:

- One-Tété Lohkay dankt haar naam aan een gruwelijke amputatie, NRC 24 en 25 december 2022.

- Lokhay : kralen versus wetten / Valika Smeulders. in: Slavernij: het verhaal van João, Wally, Oopjen, Paulus, Van Bengalen, Surapati, Sapali, Tula, Dirk, Lohkay. Amsterdam: Atlas Contact, 2021. p. 264-289.