Naar inhoud springen

Gebruiker:Salmaxpjm/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipagina van Fien, hoofdpersoon van “Bommen op ons huis“

- Achtergrond

Fien (Rotterdam, 19 oktober 1930) is een 10 jarige Nederlands meisje uit dat de Tweede Wereldoorlog mee heeft beleeft in het boek ´bommen op ons huis´ , opgegroeid in Rotterdam, In de Helmersstraat woonde ze samen met haar ouders en broertje. Het was 14 mei 1940 toen haar leven in een nachtmerrie veranderde. Haar stad Rotterdam wordt gebombardeerd door de Duitsers.

Fien (10), Geboren op: 10 oktober 1930 Geboorteplaats: Rotterdam, Nederland Handtekening:

- Levensloop

Terwijl Fien bij haar vriendin Anne thuis om 14:00 aan het knikkeren is wordt heel Rotterdam door de Duitsers gebombardeerd, ze ziet hoe haar huis neerstort. Fien raakt haar vader kwijt die komt te overlijden omdat het bedrijf waar hij in werkt binnen een brandgrens ligt. Haar huis was ook neergestort, iedereen was in paniek. De volgende dag vond ze haar moeder en broertje onder het puin terug. Fien komt met het idee om naar haar tante Nel in Middelburg te gaan met de gedachte dat het daar veiliger zou zijn sinds de provincie Zeeland zich nog niet heeft overgegeven.

Fien is met haar moeder en broertje naar de veerboot van Numansdorp gegaan maar er wordt vertelt dat de veerboot niet meer vaart. Fien, Rob en haar moeder overnachten op een bankje. Midden in de nacht maakt Rob Fien wakker. De machinist vertelde dat er toch een vissersboot vertrok en dat ze toch konden meevaren. Ze gaan op de vissersboot met een ander joods stelletje richting Middelburg. Ze moeten heel stil zijn en ze mogen niet door de motor langs de haven varen. ​​Wanneer ze aankomen merken ze dat In heel Zeeland wordt nog gevochten en er vallen ook bommen op Middelburg. ​Uren later maakt​e ​Fien​ ​een​ ​tweede bombardement​ ​mee.​ ​Uiteindelijk later vinden ze tante Nel en ook David in de dorp Koudekerke terug. Fien brengt David met een fiets naar de haven van Vlissingen en neemt afscheid als hij op een bootje naar Engeland gaat.

- Priveleven

  • Vriend/buurjongen= David

⤷ Haar Joodse buurjongen vluchtte in 1925 naar Nederland nadat de ruiten van de winkel van David´s opa waren ingegooid. Nu kon David ook niet meer in Nederland blijven dus vlucht hij naar zijn oom in Londen, Engeland. ​​Zijn ​vader​ ​kon​ ​de​ ​spanning​ ​niet​ ​meer​ ​aan​ ​en​ ​placht zelfmoord (blz 28) dus David stond er helemaal alleen voor. David wou vanuit Vlissingen​ ​met een ​boot​ ​naar​ ​Engeland​ ​te​ vluchten maar sinds daar Duitse watervliegtuigen landden en de plek daar al bezet was door de Duitsers vertrok ​hij op​ ​de​ ​fiets​ ​naar​ ​Fiens​ ​tante​ ​in​ ​Middelburg en ging via daar naar Engeland.

  • Heeft in tante die in Middelburg, Zeeland woont ( blz 43)
  • Raakt haar vader kwijt in de eerste paar dagen van de oorlog ( blz.42)
  • Heeft een vriendin genaamd Anne

- Presentaties

  • Ging met David naar de haven om een boot voor hem te regelen zodat hij naar Engeland kon ( blz 11)
  • Heeft voor haar broertje en moeder gezorgd.
  • Ging met David naar zijn vader´s begrafenis. (blz 22)
  • Brengt David met een fiets naar de haven van Vlissingen (blz 85)
Verwoeste huis van Fien

- Wetenswaardigheden

  • Zij vond de oorlog eerst vooral spannend en leuk, maar merkte later dat het helemaal niet zo was. (blz. 4)
  • Haar broertje rob was aan het huilen omdat hij zijn trein niet kon vinden onder het puin ( hoofdstuk, Alles is weg)
  • Was bij haar vriendin Anne toen de bommen vielen. ( blz 36/41)
  • Anne´s benedenbuurvrouw is Fien´s juffrouw, Mevrouw Reusink. ( blz.33)
  • Fien is iemand die niet snel opgeeft en geduldig is
  • Fiens´ vader werkte in een bedrijf genaamd Esders.