Naar inhoud springen

Gebruiker:Sandervier/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gesprekken met God (GmG) is een negendelige serie van boeken geschreven door Neale Donald Walsch. Het is geschreven als een dialoog waarin Walsch vragen stelt aan God en God antwoordt. Het eerste boek van de Gesprekken met God-serie, Gesprekken met God boek 1: 'Een ongewoon gesprek met God' werd in 1996 voor het eerst in Nederland uitgebracht. In 2016 werd de 39e druk van het boek in Nederland gedrukt. In de Verenigde Staten stond het boek 137 weken lang op de New York Times-bestsellerlijst. Er zijn acht vervolgtitels uitgebracht in onder meer Nederland en de Verenigde Staten.

In een interview met Larry King beschreef Walsch de interpretatie van de boeken als volgt: in een moeilijke periode van zijn leven schreef Walsch een boze brief aan God met vragen waarom hij zijn leven maar niet op orde kreeg. Na het opschrijven van deze vragen hoorde hij een stem over zijn rechter schouder die zei: 'Wil je werkelijk een antwoord op al deze vragen of lucht je gewoon je hart?'. Hoewel hij rondkeek en niemand zag, voelde Walsch dat zijn geest antwoord vond op zijn vragen en besloot ze op te schrijven. Uit de dialoog die volgde, ontstonden de Gesprekken met God boeken. Toen hem gevraagd werd in een recent interview hoe hij nu de verbinding 'legt' met God op dit moment in zijn leven, antwoordde Neale 'Telkens wanneer ik uitreik naar anderen om hen te beroeren met deze boodschappen, verbind ik automatisch met de Goddelijke Bron'.

Beschrijving van de dialoog[bewerken | brontekst bewerken]

Omvat haast 3000 bladzijdes in totaal, de serie is allesomvattend in de zin dat het alle belangrijke maatschappelijke, persoonlijke en universele vragen van de mensheid bespreekt. Het eerste deel van de kosmologie bespreekt persoonlijke waarheden, het tweede deel waarheden van de wereld - zoals het bereiken van wereldvrede, het fundament voor een vereende internationale samenleving en het derde deel universele waarheden - zoals hoe alles met alles samenhangt, andere werkelijkheden en over andere dimensies.

Theologische kern[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek 'Wat God Zei' zet de 25 belangrijkste thema's uit Gesprekken met God uiteen, de 4 belangrijkste samengevat:

1. We zijn allemaal Eén. Alles is Eén. Er bestaat maar Eén IETS. Alles is deel van dat Ene IETS Dat Is. Dit betekent dat jij Goddelijk bent. Je bent niet je lichaam, je bent niet je verstand, je bent niet je ziel. Jij bent de unieke combinatie van alle drie. Deze bevat Jouw Totale Zijn. Jij bent een individualisatie van het Goddelijke: een uitdrukkingsvorm van God op Aarde.

2. Er is genoeg. Het niet nodig om te wedijveren, laat staan te vechten om de middelen van bestaan. Je hoeft alleen maar te delen.

3. Er is niets wat je moet doen. Er is veel wat je zult doen, maar je bent niet verplicht iets te doen. God wil niets, heeft niets nodig, eist niets en gebiedt niets.

4. God praat met iedereen, voortdurend. De vraag is niet: Tegen wie praat God? De vraag is: Wie luistert?

Essentie van de dialoog[bewerken | brontekst bewerken]

boek 1 verklaard dat God met een ieder persoon communiceert, het is niet zozeer de vraag met wie Ik spreek, maar wie er naar Mij luistert. De dialoog (bladzijde 15) beweert dat woorden niet de ultieme waarheid zijn, maar slechts symbolen zijn en open staan voor misinterpretatie. We kunnen erachter komen wat waar is voor ons, als we besluiten naar onze gevoelens luisteren. De boodschappen van God en van andere bronnen kan onderscheiden worden door uit te gaan van de volgende basisregel: 'Van Mij is altijd je hoogste gedachte, je helderste woord, je grootste gevoel. Al het mindere is afkomstig van een andere bron.' (bladzijde 16) Met de hoogste gedachte wordt bedoeld altijd die gedachte die vreugde bevat, aldus de dialoog.

Een stuk verder in boek 1 lezen we dat God vele middelen gebruikt om met ons te communiceren, beelden en gedachten, via emoties, via onze ervaring, via de woorden van het eerste liedje dat we horen, de informatie in het eerstvolgende artikel dat je leest, de woorden van de eerste persoon die je ontmoet tot de fluistering van de eerste rivier die je hoort, tot al deze middelen beschik Ik, aldus de dialoog.

Overeenkomsten met andere geloofssystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Gesprekken met God kosmologie vertoont veel overeenkomsten met de leer uit de Gnostiek.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gesprekken met God delen[bewerken | brontekst bewerken]

Ondergenoemde titels omvatten de negen delige boekenserie 'Gesprekken met God'. Ieder boek is een rechtstreeks uitgebracht verslag van de dialoog tussen de auteur Neale Donald Walsch en God, met uitzondering van 'Eén met God', welke door 'God' zelf geschreven is.

  1. 'Een Ongewoon gesprek met God' (Boek 1-9) (1995) ISBN 90-215-9381-5
  2. 'Een Nieuw Gesprek met God' (Boek 2-9) (1997) ISBN 90-215-9478-1
  3. 'Een Derde Gesprek met God' (Boek 3-9) (1999) ISBN 90-215-8662-2
  4. 'Vriendschap met God' (Boek 4-9) (2000) ISBN 90-215-8549-9
  5. 'Eén met God' (Boek 5-9) (2001) ISBN 90-215-9636-9
  6. 'De Nieuwe Openbaringen' (Boek 6-9) (2003) ISBN 90-215-3506-8
  7. 'De God van Morgen' (Boek 7-9) (2004) ISBN 90-215-4274-9
  8. 'Wat God Wil' (Boek 8-9) (2005) ISBN 90-215-8381-X
  9. 'Thuis bij God' (Boek 9-9) (2006) ISBN 90-215-8264-3

De eerste drie delen in de serie zijn ook wel bekend als de GmG trilogie. De eerste drie delen zijn in 2013 in een speciale bundel uitgave opnieuw uitgebracht als "De Gesprekken met God", deze editie is voorzien van een index.

Thuis bij God, is het laatste deel uit deze serie, die telkens gekenmerkt werd door een twee-richtingsverkeer communicatie. (zie GmG 9:336, "Ons laatste gesprek in openbaar.").

GmG complementaire delen[bewerken | brontekst bewerken]

Neale Donald Walsch heeft hiernaast nog een aantal boeken geschreven die hij heeft gecategoriseerd als 'tot de GmG kosmologie behorend', geen van deze zijn dialogen met God, maar voorzien de lezer met inzichten van Walsch, zoals onder andere "Gelukkiger dan God" (2008), "Als alles verandert, verander dan alles" (2009), het boek "Storm voor de stilte " (2013) heeft als uitgangspunt dat onze planeet aan het begin van een nieuw tijdperk staat en er daarom een nieuwe denkwijze van de mens nodig is. Het boek "God's Message to the World, You've Got Me All Wrong" (2014).

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 is "CwG The movie" uitgebracht, een langspeelfilm over het leven van Neale Donald Walsch.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]