Naar inhoud springen

Gebruiker:Saschel/Kladblok/Boekentoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Universiteitsbibliotheek Gent bestaat al sinds 1818. Momenteel is ze uitgegroeid tot een netwerk van faculteitsbibliotheken en de Boekentoren, een markant gebouw van de Belgische architect Henry Van de Velde.

Einde 2007 werd een overeenkomst gesloten met Google over het digitaliseren van copyrightvrije boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. Als een van de grootste bibliotheken in België bevat ze een erfgoedcollectie die voor een aanzienlijk deel gebaseerd is op confiscaties van lokale abdijen en kloosters in 1797 tijdens de Franse Revolutie. De digitalisering slaat in totaal op enkele honderdduizenden boeken in het Nederlands, Frans, Duits, Latijn,of andere talen, zowel populaire klassiekers als zeldzame en speciale werken. Midden 2012 waren al circa 125.000 werken uit de Universiteitsbibliotheek Gent door Google Books gedigitaliseerd en wereldwijd beschikbaar gesteld. Het streefcijfer is een totaal van 300.000 werken. In 2015 werd het project afgesloten.

In 2012 werd begonnen an de restauratie van de Boekentoren door de architecten Paul Robberecht & Hilde Daem. Daarbij was ook de bouw van een ondergronds depot inbegrepen. De hele resturatie zou afgerond diene te zijn tegen 2018.

http://www.ugent.be/nl/univgent/bibliotheek/ugent-google.htm

http://www.boekentoren.be/boekentoren_mod2.aspx?url=restauratie