Gebruiker:Schrijfspecialist/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Arent Roggeveen

In de 17e en 18e eeuw had de VOC eigen kaartmakers in dienst om haar zeelieden van betrouwbare nautische kaarten te voorzien. Dat was aanzienlijk lastiger dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Alle kaarten werden met de hand getekend en pas daags voor de reis aan de kapitein overhandigd. Over de activiteiten van beroemde cartografen als Blaeu en De Graaf (uit Amsterdam) is zoveel gepubliceerd dat onbewust het idee kan ontstaan, dat alle nautische kaarten voor de VOC in Amsterdam en omgeving werden gemaakt. Fout! Iedere VOC-kamer had eigen kaartmakers in dienst.

Omstreeks 1670 werd Arent Roggeveen (1628 Delfshaven - 1679 Middelburg) voor het eerst door de Zeeuwse kamer van de VOC benaderd om (geheime) nautische kaarten te maken.

Arent Roggeveen, cartograaf van de VOC in de 17e eeuw.

Veel talenten

Roggeveen was een man van veel talenten. Hij was niet alleen cartograaf, maar óók wiskundige en astronoom. Verder was hij betrokken bij de eigen VOC-opleiding voor stuurlieden (hij had daar de rol van examinator) en doceerde hij 'zeevaartkunde'.

De eerste bijzondere cartografische publicatie van deze grote wetenschapper was een atlas met kaarten van Afrika en Amerika. Deze atlas kreeg als titel 'Het Brandende Veen'. Bij publicatie droeg Roggeveen het boek op aan de Heeren van de Zeeuwse Admiraliteit. Het bijzondere aan deze publicatie was dat de oceanen in die tijd nog door vrijwel niemand in kaart waren gebracht. Van bijvoorbeeld Paaseiland had nog nooit iemand gehoord. Maar de interesse van Roggeveen ging verder.

Terra Australis

Hij had vooral belangstelling voor het gebied tussen Azië en Zuid Amerika. Daar zou nog een continent moeten liggen: Terra Australis, het onbekende Zuidland. Hij legde plannen voor een reis in die richting vast in de 'Voorlooper op 't octroy van de Staten-Generael (1676) (een plan voor een ontdekkingstocht naar de Zuidzee'. Wij kennen dat nu als Australië. Door meerdere redenen, waaronder geldgebrek is het nooit tot uitvoering van de reis gekomen. Arent Roggeveen overleed in 1679. Zijn zoon Jacob voerde de plannen van zijn vader wel uit. Verschillende tot dan toe onbekende gebieden werden toen voor het eerst in kaart gebracht. Ook ontdekte hij tijdens die reis Paaseiland.

Na het overlijden van Arent Roggeveen nam Jacob het cartografische werk van zijn vader bij de VOC over. Hij zou dit vervolgens 40 jaar blijven doen. Hierna trad Abraham Anias, de stiefzoon van Jacob aan als cartograaf. In navolging van de Amsterdamse familie Blaeu was er dus ook in het Zeeuwse sprake van een heuse cartografische dynastie.