Gebruiker:Shana Schallier/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Home Familia[bewerken | brontekst bewerken]

Home Familia Home Familia deed dienst als vakantiekolonie en ook een stuk als centrum om tuberculose te voorkomen bij kinderen en als revalidatiecentrum voor kinderen met een beperking.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is begonnen met een preventorium genaamd 'Frans Eyckmans'. Dit is opgericht in 1926. Dit complex werd gesloopt en zo is Home Familia ontstaan. Home Familie is in 1936 opgericht, een vakantiekolonie van de christelijke compensatiekas uit Brussel. In 1965 kregen de zusters van Heilige Vincentius uit Nieuwkerke de leiding over het gebouw. In 1978 werd het gebouw verkocht aan Vacances et Loisirs.

Frans Eyckmans[bewerken | brontekst bewerken]

Home Familia is begonnen als het preventorium genaamd 'Frans Eyckmans'. Gelegen te De Haan in Driftweg 55. Het werd in 1926 gebouwd ten behoefte van zwakke en pretuberculeuze kinderen uit de provincie Antwerpen. Het complex werd gesloopt en vervangen door een constructie met een opvallende kapel namelijk Home Familia.

Home Familia[bewerken | brontekst bewerken]

Home Familia werd in 1936 opgericht. Dit was een imposant gebouw met een opvallende kapel waar er misdiensten in gegeven werden. Home Familia werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Belgische leger in beslag genomen als militair hospital. Het deed ook dienst als vakantiekolonie voor kinderen en ook nog een stuk als centrum om tuberculose te voorkomen bij kinderen. De werkwijze toen om tuberculose te voorkomen of een stuk te genezen verschilde niet veel van de werking van de vakantiekolonie, de werkwijze hield in voldoende zonlicht en een overvloed aan eten.

Er waren verschillende paviljoenen aan het gebouw die zicht hadden op de imposante kapel. De slaapzaal en eetzaal waren ook allemaal in het groot, alle kinderen moesten ook meehelpen om op te ruimen, af te wassen,...

In 1965 kregen de zusters van Heilige Vincentius de leiding over het gebouw. In 1972 werd het gebouw heringericht en werd het ook een revalidatiecentrum voor kinderen met een beperking. De beperkingen werden vooral veroorzaakt in die tijd door polio.

De kolonie kinderen sliepen toen in de grote slaapzaal en de kinderen met een beperking leefden in de verschillende paviljoenen. Er werden ook diverse lokalen ingericht voor kinderen die het ganse jaar bleven waar er les kon worden gevolgd. Er kwam ook een infirmerie waar er diverse therapieën werden gegeven zoals: ergotherapie, logopedie, kinesie,...

Door gebrek aan subsidies werd het gebouw verkocht in 1978.

Vacances et Loisirs[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 werd het gebouw overgekocht door Vacances et Loisirs. Het werd nog een eindje verwaarloosd en in 1981 bouwden ze een vakantiecentrum. De imposante kerk werd jammergenoeg afgebroken en een heel nieuw gebouw werd geplaatst. 15 jaar later sloot het vakantiecentrum zijn deuren door gebrek aan interesse voor dit soort vakantiecentrums. Ook het nabij gelegen Sparrenduin leed verlies en moest zijn deuren sluiten.

In 1998 werd het overgenomen door het Rode Kruis om er een asielcentrum te starten. Daarna werd het domein opgekocht door een vastgoedkantoor en werd het domein verkaveld voor particuliere bouwgronden.