Naar inhoud springen

Gebruiker:Simondefrancq/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chram[bewerken | brontekst bewerken]

Chram (?-561) was een zoon van Chlotar I en diens vijfde vrouw Chunsina. Chram stond op tegen zijn vader Chlotar en ontketende diverse opstanden op verschillende momenten. Na één van deze opstanden vluchtte Chram met zijn vrouw en kinderen naar het hof van Chanao, de heerser van Brittannië. Chlotar vocht met succes tegen de verenigde krachten van Chanao en Chram. Chanao werd vermoord en Chram werd gevangengenomen om zijn gezin te beschermen. Chlotar gaf de opdracht om hen allen te verbranden, maar Chram was al overleden vooraleer die straf uitgevoerd kon worden. Chlotar stierf later dat jaar.

'Chram' is Oud-Frankisch voor 'raaf'.


Audovera[bewerken | brontekst bewerken]

Audovera was de eerste vrouw van Chilperic I, de koning van Neustria. Samen kregen ze vier kinderen:

  * Theudebert: stierf in 575
  * Merovech: stief in 578. Hij huwde weduwe Brunhilda en werd zo een vijand van zijn vader.
  * Clovis: vermoord in 580 door Fredegund.
  * Basina: zuster. Ze leidde een opstand in de abdij van Poitiers.

Audovera werd door Chilperic naar een klooster gestuurd. Later werd ze door zijn derde vrouw, Fredegund, vermoord.


Basina[bewerken | brontekst bewerken]

Basina was de dochter van Chilperic I en Audovera. Toen haar vader tijdens een epidemie stierf, wilde haar stiefmoeder Fredegund alle aanspraken op de troon. Ze stuurde haar enige overlevende broer Clovis naar Berny. De epidemie was daar het sterkst. Clovis overleefde en later werd hij door Fredegund samen met zijn moeder Audovera vermoord. Basina, net geen zeven jaar oud, werd voor haar eigen veiligheid naar het klooster van Poitiers gestuurd.

In 589 steunde ze haar nicht Clotilda in een opstand tegen de moeder overste van de abdij. De ontvoerde abt werd onder toezicht van Basina geplaatst. Toen Clotilda te arrogant werd, gaf Basina haar steun op en sloot ze vrede met de abt. Hiermee stopte het geweld echter niet.

De twee nichten werden in 590 voor de koning geleid. Ze kregen een koninklijk pardon en Basina keerde terug naar het klooster waar ze tot haar dood verbleef.

Brunhilda[bewerken | brontekst bewerken]

Brunhilda, ofwel Brynhildr, is een strijdgodin uit de Noorse mythologie. Ze wordt meestal afgebeeld met een lange lans. Brynhildr is één van de hoofdpersonages in de Völsunga Saga waarin ze door Odin gestraft wordt omwille van een nadelig oordeel in een tweekamp tussen twee rivaliserende koningen. Ze wordt gevangengezet in een ring van vuur en wordt gered door Siegfried Drakendoder (Zie 'Het Nibelungenlied').

In datzelfde Nibelungenlied is Brynhildr (hier 'Brunhild') de echtgenote van Gunther.

Haar naam zou afkomstig zijn van prinses Brunhilde van Austrasië.

Agila I[bewerken | brontekst bewerken]

Agila was de Visigotische vorst van toenmalig Spanje van 549-554. Hij kwam aan de macht na de moord op Theudigisel die zelf amper twee jaar regeerde. Er kwam echter al snel tegenstand tegen het bewind van Agila. Eén van zijn grootste opponenten was Athanagild. Athanagild begon openlijk te revolteren tegen Agila in 551 en versloeg hem in Cordoba. Enige tijd later ontmoetten de twee legers elkaar opnieuw in Sevilla waar Agila alweer een nederlaag leed. Het conflict breidde uit en een derde partij kwam zich moeien. De legers van het Byzantijnse rijk werden - volgens bronnen - opgeroepen door Athanagild.

Agila werd tijdens dit conflict vermoord. Sommigen beweren dat hij door zijn eigen mannen werd gedood. Athanagild volgde hem op.